Óriási akciók egy helyen – Hello Black Friday
Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Ismerje meg a Black Friday világát!

2017. 09. 20. |
black friday
cyber monday
fekete péntek
gyerekpéntek
internetes vásárlás napja
nyárzuhanás
singles day
white friday

Honnan ered és hogyan terjed a Black Friday kezdeményezés a nagyvilágban és itthon?

Ismerje meg a Black Friday világát!

A Black Friday kifejezés mára mindenki számára egyértelmű jelentéssel bír, a kihagyhatatlan kedvezmény lehetőségét ígéri. Hogyan alakult ki ez a hagyomány, mi a jelentősége, milyen hasonló kezdeményezések vannak még a világban és Magyarországon? Írásunkból mindent megtudhat a Black Friday mozgalomról.

Az internetes vásárlási akciókat két nagy csoportra tudjuk osztani. Az akciók kötődhetnek egy adott, kiemelt naphoz, vagy lehetnek, a hagyományos, „offline” értékesítési világból ismert kedvezménytípusok online verziói. Mivel az internetes kereskedelem az első típusban teremtett „ikonikus” fogalmakat, ezzel az online jellegzetességgel, a vásárlás számára lefoglalt napok megismerésével foglalkozunk ebben az írásban. Az internetes akciótípusok részletes bemutatását pedig itt találhatja.

Black Friday

A Black Friday, magyarul fekete péntek, annak ellenére, hogy nevében látszólag igen homályosan utal csak az ekkor elérhető hatalmas árkedvezményekre és választékra, mára szinte varázsigéjévé vált az online vásárlás világának. A Black Friday kezdeményezés, nem meglepő, az Egyesült Államokban indult, a hálaadást, az amerikai telepesek első áttelelésének emléket állító ünnepnapot követő péntekre utal, amely az amerikai vásárlási szokások alapján hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Mivel a hálaadás az USA-ban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. kerül megrendezésre. A világ többi, Black Friday-től megfertőzött részében, ez az akciós ünnep értelemszerűen nem kötődik ennyire a hálaadás ünnepéhez, Magyarországon például a hivatalos Black Friday nap november 29.

Miért kapott ilyen fekete nevet ez a vásárlók szempontjából egyébként pozitív nap?

A „Black” kifejezés eredeti, amerikai nyelvi környezetében valóban valamilyen drámai jelenségre utal. Megjelenése az 1869-es pénzügyi válsághoz kapcsolódik, amikor egy „fekete, gyászos” nap alatt hatalmas pénzmennyiség füstölt el a tőzsdén, romba döntve ezzel sokak életét. A Black Friday kifejezés szerencsére ennél kevésbé tragikus jelenségre utal. A hálaadást követő napnak a Philadelphiai Rendőrség adta 1966-ban a „Fekete Péntek” nevet. A karácsonyi bevásárlószezon indulása ugyanis, ahogy mindenhol a világon, hatalmas dugókkal, tömeggel és rendfenntartó szempontból rengeteg munkával jár. A „Black” kifejezés eredettörténete egy másik, könyveléstechnikai vonalról is beszél. A kereskedői és a marketing megközelítésben a kifejezés egy pozitív változásra világít rá, ugyanis a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Mi a jelentősége a Black Friday-nak?

A Black Friday egy jellegzetes amerikai jelenségre utal. Mivel a Black Friday napi bevételek a kereskedők teljes évi forgalmának akár negyedét is adhatják, mindenki fokozott figyelemmel készül erre a napra. A karácsonyi forgatag is ilyenkor nyit, a kereskedők ekkor helyezik ki karácsonyi dekorációikat. Ezt a napot a vásárlók annyira komolyan veszik, hogy a fekete péntek alkalmából sokan szabadnapot vesznek ki. Korán kezdődik a Black Friday az USA-ban, sok kereskedő brutálisan korán nyit, többségük már hajnali 5 órakor, de van, aki ennél is korábban. Vannak olyan áruházláncok, ahol éjfélkor kezdődik a kereskedés, és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be. A Black Friday nap legvonzóbb tulajdonsága persze, hogy ezen a napon a kereskedők rendkívül alacsony, egyes termékek esetében akár önköltség alatti árakat adnak a vásárlóknak, ezzel hívogatva őket, hogy boltjaikban költsék el a karácsonyi ajándékra valót.

Cyber Monday

A Cyber Monday kifejezés tulajdonképpen a Black Friday szinonimája. A két név ugyanazt a jelenséget írja le, amit a Black Friday kapcsán már leírtuk. Ha a két kifejezés viszonyát vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a Black Friday a nagyobb kategória, az egész amerikai vásárlási piacot meghatározó jelenséget foglalja magában, míg a Cyber Monday kifejezetten az online kereskedelem népszerűsítése érdekében született. A kezdeményezés nem várt sikert hozott, a kereskedők bevallása szerint a Cyber Monday az online kereskedelem bevételeinek több mint 70%-át hozza az Egyesült Államokban.

Black Friday klónok a világban

A Black Friday típusú, azaz az egy adott napra koncentráló kereskedelmi stratégia, az amerikai szokások átvétele mellett és helyett, más országokban, más napokat megszállva, önálló kezdeményezésként is feltalálható.

Singles’ Day – A szinglik napja

A Singles’ Day vagy Guanggun Jie, Kínában valósítja meg a Black Friday modellt. A szó jelentése költői fordításban: a lombtalan ágak ünnepe. Az 1993-as, egyetemista körökben kialakuló eredeti kezdeményezés szerint a még el nem köteleződött agglegények és magánzó hölgyek napja volt ez, illetve az ekkor tömegesen lebonyolított „vakrandik” alkalma. A csak 1-es számokból álló, november 11-re (11.11) időzített alkalom, az – akár a kínai népességpolitika eredményeként – egyedülálló emberek büszkeségét szeretni táplálni. A Black Friday kedvezménylogika eredményeképpen ez az ünnep lett a legfőbb internetes bevásárlási nap Kínában, és a népességszám miatt az egész világon is. Csak a nagyobb kínai online áruházak (Alibaba, Taobao), akik nem meglepő módon fő támogatói a kezdeményezésnek, 2016-ban 17,8 milliárd dollár bevételre tett szert a „csupasz ágak ünnepén”.

White Friday 

Ahogy láttuk, az internetes Black Friday akciók motorjai maguk a legnagyobb online kereskedőházak. A White Friday – a nyugati világ „fekete napjától” önmagát 180 fokosan megkülönböztető „fehér nap” – a közel-keleti világ legnagyobb webkereskedelmi oldalának, az Egyesült Arab Emirátusokban működő Souq.com kezdeményezése. A White Friday a névválasztásban kifejeződő szembetűnő ellenpontozást leszámítva nem sokat módosított a Black Friday modellen, ugyanabban az időben kerül megrendezésre, mint Amerikában. White Fridaykor a Mastercard 15%-os kedvezményt biztosít minden Souq.com vásárló számára, népszerűsítve ezzel az online felületeken történő kártyás vásárlást.

Magyarországi példák

A fekete péntekhez hasonló kezdeményezések nem új keletűek Magyarországon. A Neo Interactive ügynökség 2010-ben hozta létre, és szervezi meg azóta is minden év november elején az Internetes Vásárlás Napja (DotcommerceDay) eseményt. Az Internetes Vásárlás Napján a csatlakozó kereskedők, márkák, kuponos oldalak speciális, csak az adott napon elérhető akciókat kínálnak a vásárlók számára. Az Internetes Vásárlás Napjához hasonló akciók Magyarországon még az augusztus végén megrendezésre kerülő Nyárzuhanás, amely egyedi iskolakezdési ajánlatokkal segíti a szülőket a szeptemberi visszatérésben. És ha már a gyerekeknél tartunk, ugyanehhez a családhoz tartozik a szintén novemberben futó Gyerekpéntek, ahol a karácsonyi gyermekajándékok beszerzésének ad támogatást az akció.

A Black Friday modellt a nagyobb márkák is szívesen alkalmazzák saját termékeik értékesítése során. Magyarországon is, a Black Friday időszakban több nagyobb online webáruház jelentkezik önálló Black Friday nappal.

CIKKAJÁNLÓ

Amire mindenképpen figyelj a Black Friday termék kiszállításakor! Amire mindenképpen figyelj a Black Friday termék kiszállításakor!
2017. 09. 04.

Hasznos kiszállítási tippek, hogy minél gördülékenyebben hozzájuthass Black Friday csomagodhoz, még Karácsonykor is!

A pláza élővilága Black Friday akciók idején A pláza élővilága Black Friday akciók idején
2017. 10. 09.

A Black Friday kedvezmények utáni hajsza javítja a kondíciónkat, de az online vásárlás verhetetlen! Infógrafika!

Hogyan működnek az árösszehasonlító oldalak? Hogyan működnek az árösszehasonlító oldalak?
2017. 09. 28.

Ismerje meg az online vásárlás szuperfegyverét, és spóroljon mindig annyit, mint egy Black Friday akción!

Webshopok, amik megváltoztatták a világot Webshopok, amik megváltoztatták a világot
2017. 09. 26.

Honnan indultak és hova jutottak a világ legnagyobb webshopjai? Ismerje meg a legendákat!

Black friday Magazin
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz
Hogyan működnek a kuponoldalak?
2017. 10. 16.

Immáron 130 éve keressük, vagdossuk és beváltjuk őket szorgalmasan. Mindent a kuponokról!

Black Friday 2017, avagy mikor lesz 2017-ben a „Fekete Péntek”?
2017. 10. 05.

2017. november 24-e a “hivatalos” dátum, de a válasz ennél egy kicsit összetettebb.

Összes cikk megtekintése
Bemutatkoznak a legnagyobb webáruházak
Tesco Online Bevásárlás
2017. 10. 19.

A 100 éves Tesco online szolgáltatása a hétköznapi bevásárlásban hozott forradalmi változást.

Mall.hu, az eminens
2017. 10. 19.

A cseh alapítású webpláza legnagyobb vonzereje a minőség. Letisztult felület, kipróbált technológia.

Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából
A pláza élővilága Black Friday akciók idején
2017. 10. 09.

A Black Friday kedvezmények utáni hajsza javítja a kondíciónkat, de az online vásárlás verhetetlen! Infógrafika!

Hello Black Friday túlélőcsomag
2017. 10. 06.

Az akciós vásárlás, főleg egy Black Friday alkalmával bizony néha valódi túlélőpróba. Tippekkel, infógrafikával segítünk neked!

Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu