Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

11 tényező, ami nem segít az olcsóbb vásárlásban

Szerző: Galambos Dániel
2018. 05. 15. |

Erre figyeljünk egy-egy külföldi piaclátogatás során. Így lehet jól alkudni.

11 tényező, ami nem segít az olcsóbb vásárlásban

Külföldi utazásaink során gyakran találkozhatunk különféle érdekes szituációkkal egy-egy vásárlás, vagy piaclátogatás során. A legjobb sztorik az alkudozáshoz köthetők, ugyanis egyes helyeken ennek igen nagy szokása van.

Előfordul például, hogy egy turistákkal teli városban helyiek próbálnak meg alkudozni a piaci termékek árából, mondván, hogy ők helyi lakosok, nekik nem szabadna olyan drágán vásárolniuk. Ilyen helyzetekből aztán gyakran adódhatnak veszekedések, vagy kellemetlen helyzetek.

Ezzel összefüggésben vannak olyan kifejezetten rossz szokások, amiket érdemes elkerülni akkor, ha olcsóbban szeretnénk vásárolni, vagy ha alkudozni szeretnénk, akár turisták vagyunk, akár helyi lakosok.

IDEGES VISELKEDÉS

A dühös, ideges légkör semmilyen helyzetben nem tesz jót, alkudozáskor pedig még inkább nem. Az ember kiabálva, idegesen vagy hangosan biztosan nem fogja meggyőzni az eladót, hogy jobb áron adja nekünk termékét. A legjobb az, ha megőrizzük hidegvérünket, és próbálunk nyugodtak maradni akkor is, ha látjuk, alkuképtelen a dolog.

NYUGALOM

Az idegeskedés másik véglete, ha túlságosan nyugodtak vagyunk, vagyis egyáltalán nem kezdünk el alkudozni, mert gondoljuk, úgyis mindegy. Érdemes azonban megfigyelni, hogy mások hogyan vásárolnak, hiszen van, ahol eleve sokkal drágább árat mondanak az árusok, hiszen alkudozásra számítanak. Ha mi azonban nem kezdünk bele ebbe, sokkal drágább árat fizethetünk valamiért, amikor olcsóbban is megkaphatnánk.

BOLTOKBAN VÁSÁROLNI

Itt biztosan nem fogunk tudni alkudozni. Persze van, aki a komfortérzete miatt nem szeretne belekezdeni az alkudozásba, ezért inkább boltban vásárol, ahol fix árakat talál. Ez egy egyszerűbb megoldás, de nem mindig előnyös, hiszen a bevásárlóközpontokban eleve drágábban ajánlják a termékeket.

HÍRES LÁTNIVALÓK KÖRNYÉKÉN VÁSÁROLNI

Mind tudjuk, hogy világhírű látnivalók, mint a Colosseum Rómában, vagy az Eiffel-torony Párizsban hatalmas népszerűségnek örvendenek a turisták körében. A kereskedők is tisztában vannak ezzel, éppen ezért az ilyen nagy látványosságok környékén sokkal drágábban árulhatják a termékeket, amik innen messzebb, például a belvárosokban, olcsóbban is beszerezhetők. Ha nem szeretnénk sok pénzt költeni egy-egy kis ajándékra, akkor semmiképpen ne ilyen látnivalók közelében vásároljunk.

BIZONYTALANSÁG

Ha fontos, hogy mennyi pénzt fogsz elkölteni az utazás során, akkor mindenképp érdemes egy kis kutatás végezni ezzel kapcsolatban. Ma az interneten már rengeteg fórumot lehet találni azzal kapcsolatban, hogy ki, hol nyaralt és milyen tapasztalatai voltak. Így utána tudunk járni, hogy mely országban, városban, milyen árakkal találkozhatunk, és nem fog nagy meglepetés érni minket.

ROSSZ ÉRZÉS

Mindenesetre nem szabad rosszul éreznünk magunkat amiatt, hogy alkudozni próbálunk egy-egy piacon vagy vásárban. Érdemes megpróbálni, maximum nem fognak engedni az árból, de legalább megpróbáltuk. Ez nem rossz dolog.

HINNI MINDENNEK – ÉS MINDENKINEK

A céltudatos alkudozás lényege nem az, hogy mindent elhiszünk, amit látunk. Előfordul, hogy az árusok bemutatnak különféle trükköket a termékekkel kapcsolatban, hogy elhiggyük, hogy valóban nélkülözhetetlen az a dolog számunkra. Ha valamilyen kevésbé hihető tényt bizonygatnak, ne dőljünk be egyből, próbáljunk utánakérdezni, vagy utánanézni, hogy az valóban működik-e.

KONKRÉT MAGYARÁZAT

Előfordul, hogy úgy megyünk be a boltba, hogy van elképzelésünk arról, hogy mit akarunk, és ezt közöljük is az eladóval. Ezt inkább ne tegyük! Ha ugyanis látja rajtunk az eladó, hogy turisták vagyunk (márpedig ők rögtön kiszúrják), akkor azonnal a legdrágább terméket fogják nekünk mutatni, és esélyünk sem lesz szabadulni tőlük. Ha belépünk valahová és megkérdezik, hogy segíthetnek-e, inkább mondjuk azt, hogy csak szétnézünk, és tegyük is ezt, hátha megtaláljuk magunktól, amit keresünk, sokkal olcsóbban.

REPTÉRI VÁSÁRLÁS

Ha tehetjük, kerüljük el a repterek vámmentes övezeteiben történő vásárlást, hiszen attól függetlenül, hogy ezekért a gépre szálláskor külön már nem kell fizetni, sokkal drágábban jutunk hozzájuk, mintha egy városi boltban vásároltunk volna be és fizettünk volna adót.

HIRTELEN DÖNTÉS

Általában nem segít, ha valamiről hirtelen döntünk, főleg a vásárlással kapcsolatban. Ha megtetszik valami, és azonnal megvesszük, az nem mindig sül el jól, mert később megbánhatjuk, ha látunk egy hasonló dolgot olcsóbban. Ha fontos számunkra, hogy a lehető legkevesebb pénzt fizessük ki valamely termékért, akkor ne hagyjuk magunkat azonnal dönteni, nézzünk szét, gondoljuk át.

VÁSÁRLÁS KIS RÉSZLETEKBEN

Gyakran gondoljuk, hogy ha kis részekben vásárolunk, akkor kevesebben költünk. Ez azonban gyakran épp az ellenkezőjéhez vezet, hiszen nem is tudjuk már, hogy mennyit költöttünk apránként, de ha összeszámoljuk, drágábbra jön ki, mint amennyit eredetileg terveztünk. Ésszerűen inkább egyszerre költsünk viszonylag többet, mint sokszor kevesebbet!

CIKKAJÁNLÓ

Adja el az interneten! Adja el az interneten!
2017. 09. 29.

Az aukciós oldalakon bármilyen feleslegessé vált dolgot el lehet adni. És jó áron beszerezni, persze.

Black Friday – Jysk (bútor, ágynemű, takaró, matrac) Black Friday – Jysk (bútor, ágynemű, takaró, matrac)
2018. 11. 23.

Akár 70% kedvezmény a JYSK Black Friday akciójában.

Megnyílt az Alza.hu kibővített bemutatóterme Megnyílt az Alza.hu kibővített bemutatóterme
2018. 10. 06.

Az AlzaBox-ok száma is nőni fog.

Iskolakezdési akciók – remek alkalom műszaki cikk vásárlásra Iskolakezdési akciók – remek alkalom műszaki cikk vásárlásra
2018. 09. 25.

Idén minden ötödik szülő már műszaki cikket is vásárolt az iskolakezdéshez.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu