Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Adja el az interneten!

Szerző:
2017. 09. 29. |
aukciós oldal
ebay
jófogás.hu
licitbazár.hu
toplicit.hu
vatera.hu
zsibvásár.hu

Az aukciós oldalakon bármilyen feleslegessé vált dolgot el lehet adni. És jó áron beszerezni, persze.

Adja el az interneten!

Az internetes vásárlás egyik legnépszerűbb formája, amikor a felhasználók nem kereskedőktől vásárolnak, hanem egymás között kereskednek tulajdonaikkal. Az aukciós oldalak, árukategóriák szerint, árverési, licit szolgáltatások segítségével teszi lehetővé a tagok számára a kereskedést. Az aukciós oldalak népszerűségét a kedvező árfekvés és a széles választék biztosítja. Lássuk, mit kell tudnunk az internet talán egyetlen, Black Friday mentes zónájáról!

A lényeg

Feleslegessé vált varrógép? Nászajándékba kapott harmadik étkészlet? Megkímélt, de gazdátlanná vált babakocsi? Mit kezdjünk a feleslegessé vált, forgalmi értékkel rendelkező, de nehezen értékesíthető javainkkal? Az online kereskedelem rövid válasza: tegyük fel egy aukciós oldalra és adjuk el! Az aukciós honlapok olyan internetoldalak, ahol egy árverés során a regisztrált felhasználók felkínálhatják tulajdonukban lévő javaikat. Az árverés tárgya tulajdonképpen bármi lehet: használati tárgy, ruházat, de sokan autót, ingatlant vagy szolgáltatást is ezen a módon kívánnak értékesíteni. A „bármi” persze nem teljesen igaz, ahogy a webshopok esetében, itt is számos árutípus nem jelenhet meg a piactéren (szexuális szolgáltatások, fegyverek stb.)

A részletek

Ha aukciós oldalon kívánunk kereskedni, mindenképpen olvassuk el az adott oldal szabályzatát, illetve a legtöbb esetben részletes, az előforduló váratlan (vis major) helyzetekre is felkészítő információs anyagokat.

Az aukciós oldalakon két árverési formával találkozhatunk. Az első, a hagyományos licit. Ebben az esetben az eladó közérdeklődésre számot tartó termékét a vonatkozó kategóriában (lakásfelszerelés, elektronikai termék stb.), megfelelő megnevezéssel (termék megjelölés), leírással, fotókkal kiegészítve helyezi el az aukciós oldalon. A kikiáltási ár megadásával (ez akár 1 Ft is lehet), a licitálási időszak meghatározásával (mennyi időt szánunk az aukcióra?), a beállított licitlépcsők (egyszeri minimális licitemelés mértéke), és esetlegesen egy fix ár (aki megadja, azonnal viheti) beállításával indulhat az aukció. Vásárláskor, azaz licitálás esetén a legtöbb rendszer lehetővé teszi, hogy ne kelljen folyamatosan berohangálnunk az aukciós oldalra, email-ben értesülünk, ha a licitünkkel lemaradóban vagyunk, illetve automatikus licitre is lehetőség van, ebben az esetben a rendszer helyettünk teszi meg a licitlépcső által megadott legkisebb emelést.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, az aukciós oldalakon történő vásárlásnak és eladásnak vannak szerződésjogi vonzatai: a magyar Polgári Törvénykönyv alapján a licitálás, a kiválasztott termékre vonatkozó ajánlattétel szerződéskötésnek minősül, az eladó köteles az értékesítésre szánt árut a vevő által felajánlott értékben a rendelkezésére bocsátani, illetve a vevő a licitálással kötelezi magát a vásárlásra. Szintén a Ptk. alapján az aukciós oldalakon keresztül befolyó összeg jövedelemnek minősül és a vonatkozó rendelkezések mértékében adóköteles.

Az aukciós oldalak biztonságosak?

Az aukciós oldalak működési elvét megismerve, legtöbbünkben megszólalhat a kisördög. Mi van, ha fizetek, de nem kapom meg az árut? Vagy nem azt kapom? Vagy hamis, törött? A bizalmi faktor megléte talán egyik online kereskedelmi formánál sem olyan döntő jelentőségű, mint itt. Ne szépítsük, természetesen előfordul, hogy csalódnunk kell vagy kár ér minket. Azon túl, hogy hagyományos esetekben; ígéretesnek tűnő Black Friday akciók kapcsán, bolhapiacon vagy ismeretlentől történő vásárlás esetében is előfordulhat hasonló eset, az aukciós oldalak az idők során számos olyan minőségbiztonsági eszközt építettek rendszerükbe, amely hatékonyan szűri a tisztességtelen kereskedelem lehetőségét (például a kötelező eladói azonosítás, a gyanús kereskedési magatartás kiszűrése stb.). A másik érv az aukciós oldalak használata mellett maga a piac, a felhasználók érdeke. A tisztességes üzletben érdekelt mindenki, abban, hogy méltányos áron pénzzé tegyük feleslegessé vált tulajdonunkat, illetve áron alul szerezzünk be dolgokat.

Az aukciós oldalakon történő árverés másik formája a fix áras licit. Ekkor a kikiáltási ár értelemszerűen rögzített, aki előbb megadja a kért árat, az viszi el a terméket.

Bolhapiac a világ!

Az aukciós oldalak ismertetése során illetlenség lenne, ha nem szólnánk ennek legnagyobb és legismertebb globális képviselőjéről, az eBay-ről. Nem csak a mérete és kora miatt, hanem mert ezen az oldalon nemzetközi méretekben tudunk vásárolni magánszemélyektől. A „Világ Online Piacát” 1995-ben alapították az Egyesült Államokban, San Joséban. Az eBay-re naponta több tízezer új terméket töltenek fel magánszemélyek. A globális bolhapiacon az antik tárgyaktól kezdve a tengeri sün csontvázon át, sosem látott, garázsban fejlesztett technikai cikkek között válogathatunk. Az eBay forgalma akkora, hogy a legnagyobb gyártók és kereskedők is beléptek erre a piactérre, például a kínai tulajdonba került IBM is, alkalmazkodva a legnépszerűbb közösségi kereskedelmi formához, formabontó módon licites értékesítést indított. Persze felmerülhet a kérdés, mi közünk lehet nekünk, a Black Friday akciókkal kicsit már elkényeztetett magyaroknak ehhez a felülethez, hiszen ha itt vásárolunk, a távoli eladó miatt komoly szállítási többletköltségekre számíthatunk. Az eBay ezt úgy igyekszik kiküszöbölni, hogy aukciós szolgáltatását regionálisan szervezi meg, így például az európai érdeklődők eleve olyan termékek között válogathatnak, amik kiszállítása az Egyesült Királyságból indul ki. Így már elviselhetőbb kiszállítási díjakra számíthatunk. Szintén a regionalitás szellemében az eBay rendszere forintban jeleníti meg az egyes áruk árait.

Az aukciós oldalak nyújtotta szolgáltatások Magyarországon is elterjedt kipróbált és biztonságos kereskedési formának számítanak. A lenti listában megtalálhatja a hazánkban működő legnagyobb oldalak listáját. A fenti alapképzés után, ezen oldalak részletes működési leírásnak áttanulmányozásával indulhat a vásár!

vatera.hu: 2000-es megalapítása óta Magyarország leglátogatottabb e-kereskedelemmel foglalkozó weboldala a cégcsoportba tartozó TeszVesz.hu és a Lealkudtuk.hu-val együtt.

jófogás.hu:  Magyarország piacvezető apróhirdetési oldala, ahol bárki ingyen, regisztráció nélkül, jellemzően fixáron akár  hirdethet.

zsibvásár.hu: Magyar tulajdonban lévő, aukciós és cserebere oldal, a második legnagyobb a mezőnyben.

licitbazár.hu: a gyűjtők kedvenc oldala.

toplicit.com: Régiség, ékszer, bútor.

 

CIKKAJÁNLÓ

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát? Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?
2017. 11. 09.

Legótörténet a fajátékoktól a Millenium Falconig.

Unikornis könny? Bőröndbe csomagolt nő? Online minden megvásárolható Unikornis könny? Bőröndbe csomagolt nő? Online minden megvásárolható
2017. 11. 21.

Extrém online ajándékötletekért kattints ide!

Walmart új szolgáltatása – Jetblack Walmart új szolgáltatása – Jetblack
2018. 06. 13.

Amikor már azt hittük, kihal az SMS, itt a nagy újdonság: SMS-ben lehet rendelni a Walmart webshopból.

Black Friday – Mall.hu: hat óránként nézz vissza hozzánk! Black Friday – Mall.hu: hat óránként nézz vissza hozzánk!
2018. 11. 13.

A Mall.hu hat óránként változtatja az akcióit.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu