Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Harvest Snaps - Körkép a különleges chipsekről

Létezik már bab, lencse és borsó chips is.
A nem hétköznapi tárgyakat, technikai újdonságokat és élelmiszereket bemutató rovatunkban most a chipsek extrémebb változatait járjuk körül.

A fő témánk a borsóból készült chips, amely ultra egészséges és igazán különleges. Aki allergiás az szeretni fogja, mert nem tartalmaz glutént, laktózt. hozzáadott cukrot, szóját, földimogyorót, dióféléket, magvakat, szezámmagot, színezéket, ízfokozót, tartósítószert, pálmaolajat és MSG-t.

Az utóbbi rövidítés a nátrium-glutamátot takarja, ami a leghatékonyabb ízfokozó.

Ennek is betudható az a társadalmi jelenség, hogy a nők harmada, a férfiaknak pedig a negyede szinte "folyamatosan" fogyókúrázik. És gyakran vissza is hízik.

Ez az az élelmiszeripari adalékanyag, amely gondosodik arról, hogy nehéz legyen letenni a chipset és hozzászokjunk bizonyos termékek fogyasztásához.

Fontos adat még, hogy nem igazán egészséges, viszont olcsó. Az élelmiszer ipar bugyraiból térjünk vissza az igazán egészséges és a fogyókúrázóknak is ajánlható borsó chipshez.

A tartalom


A fő alkotó elem a borsó, pontosabban borsóból készült liszt (76%,) mellé jön kiegészítőnek a rizsliszt. Az összetevők között megtalálni a rostokat (13 %) és 19 százalékban a növényi fehérjéket. A plusz pont az angol gyártmányú borsó chips mellett, hogy sütőben sütik ki, minimális olajban, így az egészségükre (alakjukra) nagyon oda figyelők is bátran csipegethetnek a különleges csemegéből. Alakja a borsó csipsznek hengeres, úgy kell elképzelni, mintha egy négyzet alakú kis papírlapot, henger alakúra összehajtottak volna.

Chipsek, extrém alapanyagból


Itthon még az újdonság erejével hat a Calbee által gyártott, borsó lisztből készített különlegesség, de ez a jéghegy csúcsa, egy piciny szeletkéje a különleges chipseknek. Az előbb említett gyártó is készít felénk egzotikusnak tartott ropogtatni valót.

Az alapanyagok között ott garnélarák, amelyet többféle ízesítéssel is elérhető. A japánok kedvence a zöld színű, szuper erős vízitorma vagy japán zöld torma néven futó wasabi, ebből is készül chips.

Akkor ott a lencse, ami texasi barbecue ízesítéssel vonzza az ínyenceket. A babot sem hagyták ki a készítők, többféle babot kínálnak, többféle fűszerezéssel.

A lista persze nem teljes, ott van még az uborkás, gránátalmás, hínáros, szarvasgombás, szusis, avokádós, epres és a kelbimbós chips.

Chips történelem


Nem csak a nem hétköznapi chipsek ünneplik a szülinapjukat augusztus 24-én, hanem az összes chips, ez már a 165. évük!

Ugyanis 1853. augusztus 24-én szolgáltak fel először vékonyra vágott krumplit, amit forró olajban átsütöttek.

A helyszín Egyesült Államok, Saratoga Springs városában lévő Moon Lake Lodge szálloda. A chips születése egy tehetős szállóvendégnek köszönhető, aki vastagnak találta a felszolgált sült krumplit, erre válaszul a szakács rendkívül vékony szeletekre vágta a burgonyát, majd olajban átsütötte. Innen, ahogy mondani szokás, már ismerős a történet.