Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Hozza a postás a csomagot. Ja nem, a drón.

Szerző: Galambos Dániel
2018. 08. 11. |

Így változnak meg a szállítási szolgáltatások a nagyvárosokban.

Hozza a postás a csomagot. Ja nem, a drón.

A városoknak élhetőknek kell maradniuk. Ezért próbálkozik több webáruház a szállítás (legalább részleges) áthelyezésével a levegőbe.

Ma megrendeljük, holnap szállítják, az internet ezt lehetővé teszi. Az érem másik oldala, hogy minden egyes megrendelés egy plusz utat jelent a közlekedésben. Évről évre a postai szállítás, a csomagküldés és a futárszolgálat szállítások millióit idézi elő. És ez folyamatosan növekszik, mivel az emberek egyre többen és gyakrabban rendelnek élelmiszereket, bútorokat, háztartási meg egyéb eszközöket online. Ezen kívül még a gasztronómia is szerepet kap, mivel egyre többen rendszeresen rendelnek online pizzát, és más ételeket. Így nem csoda, hogy sok városban és a városok kiterjedt környezetében is összeomlóban van a közlekedés.

Az online kereskedelem virágzik, és mindenféle igényt igyekszik kielégíteni. A szállítások a városon belüli közlekedésnek mintegy a harmadát teszik ki. A tegnapi megrendelés a mai közlekedési dugóban ott van, és hozzájárul a levegő szennyezéséhez, mivel a postai és az egyéb csomagküldés még nagyrészt dízel járművekkel történik.

De több európai belvárosban próbálkoznak káros anyag kibocsátásmentes csomagszállítással – és nemcsak annak a hatására, hogy a dízel-meghajtású járművek kitiltását kilátásba helyezték.

A szállítással foglalkozó vállalatok egy része felelősséget érez a környezetvédelemért és a levegő tisztántartásáért. A csomagküldés területén évente legalább két százalékkal akarják a CO2 kibocsátást a szállítás során csökkenteni, a telephelyeken pedig 3,5 százalékkal. A DHL pedig 2025-re azt tervezi, hogy a szállításba bevont járművek 70 százaléka környezetkímélő lesz.

A teherbíró kerékpáré a jelen és a jövő

Az elektromos meghajtású kerékpáros szállítás és kisebb elektromos meghajtású járművekkel való csomag- és egyéb szállítások egyre fontosabbá válnak. Ma már csomagszállító robotokkal is próbálkoznak. Hamburgban már a Hermes vagy a Domino’s Pizza alkalmaz ilyen robotokat.

A németországi Bad Hersfeld településen már a Deutsche  Post is alkalmaz robotot.

Platooning

Önjáró járműveket is lehet működtetni a csomagküldés során. Például, ameddig a kézbesítő az ügyféllel foglalkozik, az önjáró jármű tud parkolóhelyet keresni. További lehetőség: Jelenleg minden reggel a DPD csomagküldő vállalat ludwigsburgi telephelyéről  50 autó indul el Stuttgart belvárosába. A platooning technológiával elképzelhető, hogy csak az első autóban ül vezető, a többi pedig automatikusan követi. A csomagot átadó ember csak a csomag átadásánál van jelen.

A városok már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy szükség van a változtatásokra. Hamburg például a Smart last Mile Logistics (Smile) projekt alkalmazásával próbálja az Elba menti város életminőségét fenntartani. A kikötővárosban jobb levegőre, kisebb lármára és jól működő városi közlekedésre vágynak. De hogyan lehet ezt elérni? Egy új és hatásos elgondolásra van szükség. „A városi mobilitás és logisztika tervezésekor csatlakozni akarunk a Smart last Mile Logistics (Smile) projekthez” – nyilatkozott Hans Stapelfeldt a Logistik-Initiative Hamburg für Intelligent Transport Systems (LIHH) igazgatója. Önmagában a város nem tudja megoldani a problémát. A LIHH-nek együtt kell működnie a gazdaság érintett szereplőivel és a nyilvánosság képviselőivel, és az így kidolgozott elképzelést két vagy három éves próbának kell alávetni, és aztán az eredményt értékelni.

A Smile projekt arra törekszik, hogy minél több szállítással foglalkozó vállalatot be tudjon vonni. A csomagküldő szolgáltatók már többen is váltottak: egyre többen alkalmaznak szállításra alkalmas kerékpárokat és elektromos meghajtású járműveket. 2019 végére a szállításokat teljes mértékben káros anyag kibocsátás nélkül akarják megoldani. Alternatív meghajtású tehergépkocsi azonban még nemigen áll rendelkezésre. Elképzelhető azonban, hogy a városokban működő nagyobb üzletek és éttermek gázüzemű teherautókra térnek rá – már csak azért is, mert éjjel is közlekednek, és csöndesebbek, mint a dízel meghajtásúak. „A meglevő infrastruktúrát is lehet intelligensebben használni” – Stapelfeldt szerint. Nagyobb konténereket használva vonaton is szállíthatók a küldendő csomagok. Továbbá a buszok,  kikötővárosokban pedig a hajók is bevonhatók a szállításba.

A Smile projekt alternatív szállítási pontokat tervez létrehozni. Elképzelhető csomagboxok egy olyan nagy területre kiterjedő hálózatának létrehozása, amelyet a KEP (futár-gyors-csomagszolgálat) tagjai közösen használnak.

Elképzelhetők ilyenek lakóterületeken, kereskedőknél, metró- vonat- vagy központi buszállomásokon, egyetemeken. A Daimler, a VW, a BMW és a Volvo a privátautók csomagtartójában történő szállítást is tesztelte. Nemcsak küldendő csomagokra gondoltak. Például tisztító cégek a tiszta ingeket is elhelyezhetik egy csomagtartóban. „A városi szállítások újragondolása” egy hamburgi környezetvédelmi kezdeményezés fontos része.

Berlinben is kezdeményeztek egy projektet a szállítási közlekedés csökkentésére. Azt tervezik, hogy a vasútállomásokon elhelyeznek okos csomagtartókat,  hogy itt lehessen átvenni a csomagokat. A gondolat: oda viszik a csomagokat, ahol az emberek mindennap megfordulnak.

Több ötlet is van a szállítások szabályozására. A járműgyártás azonban egyelőre még nem fejlődik olyan ütemben, amit ezek az elképzelések megkívánnának.

CIKKAJÁNLÓ

Black Friday – Elindult az őrület Black Friday – Elindult az őrület
2018. 11. 21.

Körkép következik arról, hogy Black Friday idején, ki, milyen kedvezményeket kínál. 

A Tchibo már gördülő miniházakat is árul A Tchibo már gördülő miniházakat is árul
2018. 05. 18.

A németországi Tchibo arról ismert, hogy sokféle termék kapható náluk, akár meglepő dolgok is.

Webshopok, amik megváltoztatták a világot Webshopok, amik megváltoztatták a világot
2017. 09. 26.

Honnan indultak és hova jutottak a világ legnagyobb webshopjai? Ismerje meg a legendákat!

Samsung Galaxy S8+ a Telekomtól! Samsung Galaxy S8+ a Telekomtól!
2017. 11. 14.

Figyelj jól, mert ez nem csak kedvezmény! Iratkozz fel a Telekom hírlevelére és nyerj!

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu