Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Internetes Vásárlás Napja: a mozgalom

Szerző:
2017. 11. 02. |
black friday
cyber monday
internetes vásárlás napja

Bemutatjuk a kezdeményezést, amely utat nyitott a Black Friday korszak számára.

Internetes Vásárlás Napja: a mozgalom

A november hónap és az online vásárlás az idők kezdete óta kéz a kézben járnak. A hivatalosan 2017. november 24-én megrendezésre kerülő Black Friday akciós nap mára már abszolút közismertségnek örvend, de az online vásárlás elfogadottsága nem önmagától alakult ki. Sőt, az internetes kereskedelem népszerűsítése kezdetben kifejezetten kihívásokkal teli küldetés volt. A HelloBlackFriday.hu oldal fenntartója, a Neo Interactive, digitális ügynökségként és az Internetes Vásárlás Napja kidolgozójaként immáron hét éve az online vásárlás zászlójának hordozója.

Működési elv

Ennek a célnak a mentén hozta létre a vállalat az Internetes Vásárlás Napja (korábban DotcommerceDay néven is futó) eseményt és márkát 2010-ben. A mechanizmusa az azóta eltelt időben tulajdonképpen nem változott. Az akciós nap előtt minden kereskedő ingyen feltölthette ajánlatait az erre a célra kialakított honlapra. Ennek üzemeltetését, illetve a szükséges médiafigyelem és vásárlóforgalom megteremtését pedig a neo biztosította.

Az első Internetes Vásárlás Napja hirdetés 2010-ben

Az egyik első Internetes Vásárlás Napja hirdetés 2011-ből

Internetes Vásárlás Napja: a háttér

Az akciós nap időpontjának kiválasztása novemberre esett, nyilvánvalóan a karácsonyi főbevásárlási szezon tömegvonzásának hatására. Az Internetes Vásárlás Napja mozgósító céllal jött létre: az idő-, pénz- és energiakímélő online vásárlást kívánta minél több ember számára propagálni. Kereskedelmi előképe az amerikai Cyber Monday volt, illetve az azt megelőző Black Friday kereskedelmi esemény. Ami – ellentétben az Internetes Vásárlás Napjával – spontán kialakult jelenség, de mára tudatosan használja az USA-ban az egész kereskedelmi iparág. Nem csak e-kereskedelmi tehát, mert a Black Friday sokkal inkább a hagyományos boltok árleszállító napja, és a rákövetkező „kiberhétfő” az internetes kereskedők terepe a tengerentúlon.

hbf_black_friday_ivn_ad4

Internetes Vásárlás Napja reklám 2016-ból

Magyarországon (és egész Európában) nem ünneplik a Hálaadás Napját, ezért nincs meg az éles váltás, amikor pulykavacsorás családi ünnepről és hosszú hétvégéről átfordulnának az emberek az adventi időszakba, és elkezdenének karácsonyi ajándékokat vásárolni. Ezt ismerték fel az Internetes Vásárlás Napja hazai szervezői, akik ezzel a mozgalommal apropót szerettek volna teremteni arra, hogy az e-kereskedők „beindítsák” a karácsonyi szezont az interneten.

Csatlakozók

Értelemszerűen egy ilyen szokásformáló kezdeményezéshez a webshopok együttműködése mellett szükség volt arra, hogy olyan márkák álljanak a mozgalom mellé, mint a Mastercard, a Telenor, a Magyar Posta, az ERSTE és az Invitel, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Az ismert márkák mellett, ismert emberek is arcukat adták az Internetes Vásárlás Napja népszerűsítéséhez. A magyar celebritások közül Kamarás Iván és az akkoriban az X-faktor műsorvezetőjeként országos ismertségnek örvendő Lilu is vallott az online vásárlás iránti elkötelezettségéről, és vált az Internetes Vásárlás Napja nagykövetévé.

hbf_black_friday_ivn_ad2

Szakmai hozzáadott értékek

Az Internetes Vásárlás Napjához már az alapítás évében 400 kereskedő csatlakozott. Ez a szám is jelzi, hogy a kezdeményezés a magyar e-kereskedelmi közösség számára is hiánypótló esemény volt. Ez a „kölcsönösség” mindig is tulajdonsága volt a DotcommerceDay kezdeményezésnek. A rendezők az akciós eseményen történő részvételi feltételek bevezetésével (egyedi kedvezmény kialakítása), illetve a marketingkommunikációt segítő „best practice” anyagokkal (saját felületek használata, grafikai tanácsadás, checklist stb.) szakmai támogatást is adtak a magyar e-kereskedőknek. Az Internetes Vásárlás Napja dátuma az első évében még november végén volt, ám éppen az e-kereskedők visszajelzései alapján 2012-től már november első teljes hetének péntekjére került át, majd – ahogy egyre inkább tágult az év végi kereskedelmi szezon – tolódott még korábbra a kezdeményezés (2017-ben november 3-ra).

Új szerepben

Az Internetes Vásárlás Napja szerepe a nemzetközi környezetből Magyarországra is beömlő Black Friday akciók hatására némileg megváltozott: olyan szezonnyitó, ami egyfajta logisztikai főpróba a webáruházaknak és futárcégeknek, másrészt a nemzetközi Black Friday kommunikációs dömpinggel szemben kifejezetten a hazai telephellyel rendelkező webáruházak eseménye. Az előrelátó vásárlók számára pedig az a “biztonságos” akciós esemény, aminek kihasználásával nyugodtak lehetnek a felől, hogy minden megrendelt termék időben náluk lesz – belekalkulálva esetleg az elállási joggal élést és újrarendelést is.

A HelloBlackFriday oldal küldetése azonos az Internetes Vásárlás Napjáéval: új kommunikációs eszközökkel, megoldásokkal támogatni és népszerűsíteni a tudatos online vásárlást Magyarországon.

CIKKAJÁNLÓ

Videójátékon gyakorolnak az autó értékesítők, mielőtt eladnak Neked egy járgányt Videójátékon gyakorolnak az autó értékesítők, mielőtt eladnak Neked egy járgányt
2018. 06. 17.

Pár éve egy autó eladáshoz 4-5 szalon látogatás kellett, ma már csak 1-2.

Jogsértő webáruházak – listázzák őket Jogsértő webáruházak – listázzák őket
2018. 06. 06.

Jogsertowebaruhazak.kormany.hu, a súlyos jogsértést elkövető webáruházak adatbázisa.

Black Friday: nem lehet védjegy, csak egy nap az akciós vásárlásokra Black Friday: nem lehet védjegy, csak egy nap az akciós vásárlásokra
2018. 05. 08.

Le akarták védeni a Black Friday szót, de nem sikerült.

Webáruházak – Kutyákra és cicákra hangolva Webáruházak – Kutyákra és cicákra hangolva
2018. 10. 03.

Bemutatjuk a Petissimo webáruházat.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu