Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Iskolakezdési akciók – remek alkalom műszaki cikk vásárlásra

Szerző: Galambos Dániel
2018. 09. 25. |

Idén minden ötödik szülő már műszaki cikket is vásárolt az iskolakezdéshez.

Iskolakezdési akciók – remek alkalom műszaki cikk vásárlásra

GKI-Euronics: idén minden ötödik szülő már műszaki cikket is vásárolt az iskolakezdéshez

A szeptemberi iskolakezdés anyagi szempontból hagyományosan megterhelő időszak a gyermekeket nevelő családok számára. A kiskereskedelemben pedig ilyenkor szokás szerint megugrik a tanszerek, iskolai felszerelések, valamint a ruházati cikkek iránti kereslet. Ezen felül az iskolakezdési akciók remek alkalmat adnak a műszaki cikkek vásárlására is. Ráadásul az idei iskolakezdési szezon a szülőknél – pénztárcától függően – még akár október elejéig is eltarthat, hiszen számos felszerelést, kelléket csak 3-4 héttel az évnyitó után vásárolnak meg gyermekeik számára – derül ki a GKI és az Euronics közös piaci jelentéséből.

A műszaki cikkek, ezen belül is elsősorban az okostelefonok és számítógépek egyre fontosabb szerepet játszanak az életünkben. A GKI idei mérései szerint az internetező magyarok 81%-ának már van saját okostelefonja, 68% rendelkezik valamilyen laptoppal és 59%-nak pedig asztali számítógép is van az otthonában.

Azonban a kiskorú gyermekkel rendelkező családok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mikor áll készen a gyerek az okos eszközök használatára.

A GKI és az Euronics közös kutatása szerint a magyar szülők úgy látják, az okoseszközök, valamint a számítógép használatának elkezdésére kiváló terep az általános iskola, sőt a többség véleménye szerint ezek az eszközök hatékonyan támogatják a tanulás folyamatát is. Az alsósok esetében jellemzően még csak kiegészítőként kerülnek képbe a kütyük, de a szülők szerint az 5. osztálytól felfelé – azaz felső tagozatban – már egyértelmű igény van az iskolai élet és tanulás során is az elektronikai eszközök használatára.

Már minden második alsós diáknak van okostelefonja

A kutatás szerint az alsós kisiskolások körében csaknem minden második gyermek használ már valamilyen okostelefont, a felsősök – azaz a mai 10-14 évesek – körében ez az arány pedig már 80% feletti.

Az okoseszközök használatának ilyen magas aránya kiváló alapot ad ahhoz, hogy ezeket a kütyüket már ne csak játékra, netezésre, tartalomfogyasztásra, illetve közösségi média böngészésre használják a diákok, hanem része legyen akár tanulási folyamatnak is.

Az 1,3 millió magyar diák által használt összesen csaknem 950 ezer okostelefon és 630 ezer számítógép már komoly alapot ad a digitalizált tanuláshoz és akár magához az oktatáshoz is. A tanévkezdés pedig az év végi akció dömping után a második legideálisabb időszak az évben ezen eszközök beszerzésére, cseréjére. Augusztus közepe és szeptember vége között ugyanis rengeteg célzott, kedvezményes ajánlat közül választhatnak a szülők.

Minden ötödik gyerekes család

A műszaki cikkek tanulásban betöltött – egyre erősödő – szerepét jelzi, hogy az idei tanévkezdés alkalmából minden ötödik szülő vásárolt (vagy tervezi, hogy vásárol) valamilyen műszaki cikket gyermekének. Mindössze 17% azoknak a szülőknek az aránya, akik úgy gondolják, az iskolai feladatokhoz, tanuláshoz egyáltalán nincs szükség „kütyükre”, ők jellemzően az alsós gyermekek szülei közül kerülnek ki.

A GKI és az Euronics szerint az idei tanévkezdés során műszaki cikkek tekintetében a beszerzési listák élén az okostelefonok (13%) és a számítógépek (16%) állnak. Ezek mellett népszerűek a nyomtatók és szkennerek is (12%), melyek a házi feladatok elkészítéséhez nyújtanak nagy segítséget, felsőbb évfolyamokban pedig sokszor már elengedhetetlenek.

Érdekesség, hogy a magyar szülők körében alacsonyabb népszerűségnek örvendenek a tabletek, legalábbis tanulás és oktatás vonatkozásában. A szülők mindössze 7%-a tervez ilyen eszközt adni gyermeke kezébe, kifejezetten tanulási céllal.

Szezonális hatások

Bár elsőre alacsonynak tűnik az iskolakezdés miatt műszaki cikkeket vásárlók aránya, nem szabad elfelejteni, hogy a meglévő készülékek magas aránya és a telefonok, tabletek esetében jellemző 2-3 éves, illetve a számítógépeknél a 4-5 éves termék életciklus következtében a felmerülő igényeknek csak töredéke generál ebben az időszakban vásárlást. Ráadásul a telefonok, tabletek a karácsonyi, ünnepi szezon húzó termékei, így a forgalmi kiugrások több időszak között oszlanak meg. Ezt támasztja alá azoknak a családoknak a magas aránya (57%), akik azért nem vásárolnak az iskolakezdési időszakban műszaki cikkeket, mert a meglévő eszközöket egyelőre teljesen megfelelőnek tartják.

Általánosságban elmondható, hogy az iskolakezdéshez szükséges műszaki cikkek beszerzése naptári értelemben nem pont az iskolakezdés napjaihoz időzített. Az augusztus közepe és az évnyitók közötti 2-3 hetes időszak jellemzően az iskolai felszerelések, tanszerek és ruházati cikkek beszerzésének fő szezonja. Ebből kifolyólag a tanuláshoz szükséges műszaki cikkek vásárlására jellemzően ezen időszak előtt vagy után kerül sor.

Ezt a trendet támasztják alá az Euronics értékesítési adatai is: az okostelefonok, tabletek és monitorok tekintetében egyértelműen megjelenik az iskolakezdési időszakon belül tapasztalható kettős szezonalitás. A számítógépek esetében azok magasabb ára miatt ez a hatás kevésbé érvényesül.

A gyereknek vett kütyüknél a minőség az első

A tanuláshoz szükséges műszaki eszközök vásárlásakor a szülők jellemzően nem csak az ár alapján döntenek. A legfontosabb választási szempont a gyerekeknek szánt elektronikai cikkeknél a minőség, azaz kiemelten fontos, hogy márkától és trendektől függetlenül jó minőségű, több évig megbízhatóan működő eszközöket vásároljunk. Bár alapvetően a gyerekek fogják használni ezeket az eszközöket, 10-ből csupán 4 esetben veszik a választáskor figyelembe a gyerekek véleményét is.

Tényleg nem az olcsóság számít?

Az elektronikai cikkek minőségi jellemzőit követően az ár a második legfontosabb szempont.

“Az iskolakezdéshez szükséges műszaki jellegű cikkek kiválasztásnál fontos hangsúlyozni, hogy az ár mint választási szempont már nem minden esetben csak az olcsóságot jelenti, sokkal inkább a megfelelőnek vélt ár-érték arányt nézik a vásárlók. A termékek használhatóságát figyelembe véve a szülők hosszabb távú (2-3 éves) befektetésben gondolkodnak, ezért ilyenkor a termék minőségi jellemzőit is szem előtt tartva hajlandóak magasabb összeget áldozni ezekre a kiadásokra.” – hangsúlyozza Hunyady László, az Euronics Műszaki Áruházlánc marketing és értékesítési igazgatója.

Az Euronics és a GKI felméréséből kirajzolódó eredmény is ez utóbbi szempontot igazolja, hiszen akik nem vásároltak elektronikai cikket, többnyire azzal indokolják döntésüket, hogy a céloknak a jelenlegi eszközeik is teljesen megfelelnek.

Hunyady László kiemelte, hogy az Euronics statisztikái szerint az iskolakezdés időszakában az éves átlaghoz képest érezhetően jobban a zsebükbe nyúlnak a háztartások: ez a mobiltelefonok esetében akár 10%-os ár-többletet is jelenthet. A hardver típusa és a garancia ideje mellett az eszközök mérete is közepesen fontos választási szempont: “Míg az okostelefonok esetében egyértelműen a – lehetőségekhez képest – kisebb méretet preferálják a szülők (5,0”-5,5”), addig a laptopok tekintetében nincs éles különbség a kisebb (14,1”-15,6”) és a közepes méretű (16”-17,3”) termékek népszerűsége között” – összegzi a vásárlói preferenciákat Hunyady László.

Ha kell a tanuláshoz a műszaki cikk, megdrágul az iskolakezdés

Műszaki cikkek kapcsán, az alsós gyermekek iskolakezdésére, a szülők átlagosan 25 ezer forint körüli összeget szántak. Ez az összeg az egyszerűbb készülékek beszerzését fedezi.

A felsősök esetében ezek a tételek már érezhetően magasabb kiadással járnak. A jellemzően okostelefont lefedő vásárlások átlagosan 66-70 ezer forinttal növelték az érintettek kiadásait.

Középiskolában a telefon mellett már egyértelműen megjelenik a számítógép iránti igény is, illetve gyakoriak a monitor és nyomtató beszerzések is. Ezek összességében átlagosan 72-75 ezer forinttal emelik a tanévkezdéshez kapcsolódó költségeket.

A felsőoktatásban tanulók esetében ilyenkor leginkább a laptop és az otthoni nyomtató beszerzése a leggyakoribb, átlagosan 115-120 ezer forintos költséggel emelve a háztartás terheit.

Szeretünk neten vásárolni, de a műszaki áruházláncok szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen

A GKI lakossági mérései szerint bár a műszaki cikkek tekintetében az online vásárlás súlya kimagasló (2017-ben már meghaladta a 14%-ot), az iskolakezdéshez szükséges eszközöket többségében még mindig leginkább valamelyik nagy elektronikai áruházban szerzik be a háztartások (69%).

CIKKAJÁNLÓ

Romániában sok Black Friday kedvezmény nem bizonyult valósnak Romániában sok Black Friday kedvezmény nem bizonyult valósnak
2018. 05. 04.

Igazi Black Friday akció helyett sok webáruház trükközött az árakkal.

Új élelmiszer termékek a boltokban Új élelmiszer termékek a boltokban
2018. 10. 09.

Összegyűjtöttük az újdonságokat.

BMW Fan Shop – Kék-fehér álomvilág BMW Fan Shop – Kék-fehér álomvilág
2018. 07. 15.

Ki ne álmodna egy BMW-s körömmatricáról.

Webáruházak – Kitekintés az űrtechnikás bababoltba Webáruházak – Kitekintés az űrtechnikás bababoltba
2018. 06. 21.

A XXI. századi bölcsőnek már sikerült sok nyugtalan babát álomba ringatni, nekünk is bevált.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu