Óriási akciók egy helyen – Hello Black Friday
A Black Friday akcióportál!
nap
óra
perc
mperc
Támogató

Kockulás karácsonyra?

Szerző:
2017. 11. 10. |
ajándék
játék
kockulás

A gyerek számítógépes játékot szeretne karácsonyra. Megvegyem neki?

Kockulás karácsonyra?

Ahogy a GyerekPéntek is jelzi, karácsony közeledtével kezd körvonalazódni az ünnepi ajándéklista. Majdnem minden második magyar családban, a Jézuskának megküldött kívánságok között szerepel egy új digitális-, számítógépes, videó-, vagy konzol játék. Bárhogyan nevezzük is, ugyanarról van szó. A játékról, amely villámsebességgel beszippantja saját világába a gyermeket, aminek használatakor sokáig hatalmas csend, de a végén, főleg, ha már abba kell hagyni, általában a veszekedés zaja a jellemző. Immáron évtizedek óta folyik a vita, mit okoz a kockulás a gyereknek?


Magyarországon a növekvő bevételeket produkáló játékpiacon továbbra is a hagyományos játékok a meghatározóak. A becslések szerint a 2015-ös 38 milliárdos bevétel után 2016-ban 40-45 milliárd forintra emelkedett a magyar játékpiac forgalma. Iparági becslés alapján a hagyományos játékok részesedés ebből 30-35 milliárd forintot tesz ki, míg a videojáték piac ezen belül 13 milliárd forint körül alakult.


A kockulás dilemma

Minden olyan téma vagy problémafelvetés, ami a felelős szülői magatartásra vonatkozik, természetszerűen megosztó. A számítógépes játékok hatása a gyerekekre is ilyen. Vannak, akik a számítógépes játékokban ősellenséget látnak, és a fiatalkori agresszió egyik okát a virtuális környezetben elsajátított magatartásformákra vezetik vissza. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik kifejezetten ajánlják ezeket a játékokat az általuk elsajátítható tapasztalatok, illetve speciális képességek kifejlődése miatt. Mi akkor az igazság?

Akik haragszanak

A kockulás ellenzői kezében első látásra komoly ütőkártyák vannak. Az általuk megszólaltatott érvek közül csak a legismertebbeket említjük itt meg. A digitális játékok hatására a gyermekek úgynevezett „szocializációs ideje” csökken. Kevesebb időt töltenek a barátaikkal, a családjukkal, elidegenednek a valóságtól, nem olvasnak, nehezebben fejezik ki magukat, nem szeretnek ismerkedni, kevesebb energiát fektetnek a társas kapcsolataikba. Ebből következően a társadalmi szabályoknak sem felelnek meg. Romlik a tanulmányi eredményük, a fizikális állapotuk, a koncentrációs képességük (a játék kivételével), agresszívebbek lesznek a többieknél.

Nem is folytatjuk olyan sötét ez a kép. A kockulás üldözői ott tévednek, hogy a számítógépes játékok kapcsán egyenlőséget tesznek a játék és a függőség közé. Azt mondják, hogy aki számítógép vagy konzol elé ül, ilyenné válhat, vagy egyenesen ilyenné válik. A fent leírt szomorú állapot ugyanakkor egy akut, játékfüggő gyermeket ír le. Ha jobban megvizsgáljuk, egy ilyen veszélyes függőség végső soron nem a kockulás, hanem a rossz családi háttér eredménye.

black-friday-kockulas-bad-pro

Akik éljeneznek

A digitális játékok támogatói legtöbbször azzal érvelnek, hogy ez az időtöltés valójában lehetőség a gyerekek számára. Ugyanis nincs még egy olyan ideális környezet a tanulásra, mint a digitális játékok világa. Ide a gyerekek önként és szívesen jönnek, nyitottak, befogadóak és motiváltak. Ha jó a játék, rengeteget tanulhatnak belőle. Vannak pozitív példák is. A norvég kisfiú, aki World of Warcraft stratégiával mentette meg testvérét és önmagát egy feldühödött rénszarvas támadásától. Vagy ott van a Minecraft, amelynek bizonyítottan pozitív hatása van a tanulásra, a kreatív feladatmegoldó-képességre, erőszakmentes és javítja a koncentrációképességet. A stratégiai és világépítő játékokat pedig nyugodtan nevezhetjük menedzserképzőnek is, ahol az előrelátás, a gyors döntésképesség, illetve rendszerben való gondolkodás elsajátítása a hozzáadott érték.

A digitális játékok támogatói tehát kiemelik a pozitív példákat, rámutatnak a lehetőségekre, és igazuk is van. Ugyanakkor nem beszélnek arról, hogy ezek a jó dolgok, egy nagy digitális játék-szemétdombon találhatóak, ahol ezek mellett rengeteg öncélú, sokszor erkölcstelen és romboló játék is vígan megél.

black-friday-kockulas-good

Arany középút

Ha a felelős szülői hozzáállást keressük a digitális játékokkal kapcsolatban, azzal kell kezdenünk, hogy szerencsére a mai szülők számára nem lehet teljesen ismeretlen ez a terep. A mai családapák és családanyák ahhoz a generációhoz tartoznak, akik már az általános iskolában odatelepedtek a Commodore 64 vagy a Sinclair ZX Spectrum gépek elé, hogy a Videoton TV-játékról ne is beszéljünk. A személyes élmény nagyon fontos, valójában erre lehet alapozni a digitális játék kapcsán kialakítandó egészséges szülői hozzáállást.

Röviden összefoglalva a HelloBlackFriday.hu tanácsát: ne tiltsuk, de kontrolláljuk a gyerekek kockulását. Ne tiltsuk, mert ez is egy elterjedt játékforma, mint a Lego, amiben a gyerekek jól érzik magukat. Ha tiltjuk, egyben ki is rekesztjük a gyereket saját közösségéből, ahol a digitális játék központi szerepet játszik.

Praktikus tanácsok

Válogassuk meg a játékokat! Minden egyes digitális játékon kötelező feltüntetni, milyen életkorú gyermek számára készült. A PEGI besorolás (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) célja, hogy biztonságos és a játék készítőitől független tájékoztatást nyújtson a digitális játékokról, ahogyan azt a filmek és tévéadások esetében használt korhatár-besorolásnál megszokhattuk.

Játszunk együtt! A szülők érintettségéről volt már szó! Nem nehéz feltételezni, hogy a digitális játékok az egész család számára közös szórakozást jelenthetnek. Ez ugyanúgy igaz lehet a sportprogramokra, mint a lövöldözős vagy stratégiai játékokra. A nyitott, de felelős szülői hozzáállás a legjobb megelőző stratégia a kóros kockulási tünetekkel szemben.

Korlátozd a játékidőt! A korlátlan kockulás rossz irányba viszi a dolgokat. A legjobb, ha a gyerekek megszokják, a videójátékoknak minősített ideje van, napi egy óránál többet ne játszanak egyedül, de jobb, ha hétköznapokon kimarad a kockulás.

Nagyon figyelj az okostelefonra! A kockulás elsődleges felülete mára a mobiltelefon. Az ide letölthető ingyenes játékok azonnali kockulási lehetőséget nyújtanak a gyerekek számára. Ezek felügyelete a legnehezebb feladat. Ha gyermeked okostelefonnal rendelkezik, ennek iskolai, otthoni használatát kell kontrolálnod. Sok sikert hozzá!

CIKKAJÁNLÓ

ILLE/OLLA – a vállalkozó szellemű magyar hölgyek ruhamárkája ILLE/OLLA – a vállalkozó szellemű magyar hölgyek ruhamárkája
2018. 08. 06.

Illéssy Lenkével és Katával, a kreatív alapító ikerpárral beszélgettünk.

Glamour-Napok 2018, Glamour kupon mobilon is Glamour-Napok 2018, Glamour kupon mobilon is
2018. 04. 12.

De csak a Glamour-Napok három napja alatt. Teszteltük a Glamour-Napok appot.

10 termék, amit Fekete Péntek idején érdemes venni 10 termék, amit Fekete Péntek idején érdemes venni
2018. 10. 02.

Gondoljuk át, mire lehet szükségünk, amit ekkor akciósan is megkaphatunk.

Ezek az IFA 2018 újdonságai a 8K TV mellett Ezek az IFA 2018 újdonságai a 8K TV mellett
2018. 08. 31.

Ismét elképesztő kütyüket találtunk a műszaki újdonságok vásárán. Egyre több eszköz működik hangvezérléssel.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – Garmin
2018. 11. 16.
Elnavigáljuk a 20, 25 és 35 százalékos kedvezmények között.
Black Friday Media Markt – A nagy ágyú eldördült
2018. 11. 16.
Idén nem mindenki várta meg a hivatalos, november 23-i startot, így tett a Media Markt is.
Összes cikk megtekintése
Hirdetes Magyar Posta Logisztika
© helloblackfriday.hu