Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Kockulás karácsonyra?

Szerző:
2017. 11. 10. |
ajándék
játék
kockulás

A gyerek számítógépes játékot szeretne karácsonyra. Megvegyem neki?

Kockulás karácsonyra?

Ahogy a GyerekPéntek is jelzi, karácsony közeledtével kezd körvonalazódni az ünnepi ajándéklista. Majdnem minden második magyar családban, a Jézuskának megküldött kívánságok között szerepel egy új digitális-, számítógépes, videó-, vagy konzol játék. Bárhogyan nevezzük is, ugyanarról van szó. A játékról, amely villámsebességgel beszippantja saját világába a gyermeket, aminek használatakor sokáig hatalmas csend, de a végén, főleg, ha már abba kell hagyni, általában a veszekedés zaja a jellemző. Immáron évtizedek óta folyik a vita, mit okoz a kockulás a gyereknek?


Magyarországon a növekvő bevételeket produkáló játékpiacon továbbra is a hagyományos játékok a meghatározóak. A becslések szerint a 2015-ös 38 milliárdos bevétel után 2016-ban 40-45 milliárd forintra emelkedett a magyar játékpiac forgalma. Iparági becslés alapján a hagyományos játékok részesedés ebből 30-35 milliárd forintot tesz ki, míg a videojáték piac ezen belül 13 milliárd forint körül alakult.


A kockulás dilemma

Minden olyan téma vagy problémafelvetés, ami a felelős szülői magatartásra vonatkozik, természetszerűen megosztó. A számítógépes játékok hatása a gyerekekre is ilyen. Vannak, akik a számítógépes játékokban ősellenséget látnak, és a fiatalkori agresszió egyik okát a virtuális környezetben elsajátított magatartásformákra vezetik vissza. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik kifejezetten ajánlják ezeket a játékokat az általuk elsajátítható tapasztalatok, illetve speciális képességek kifejlődése miatt. Mi akkor az igazság?

Akik haragszanak

A kockulás ellenzői kezében első látásra komoly ütőkártyák vannak. Az általuk megszólaltatott érvek közül csak a legismertebbeket említjük itt meg. A digitális játékok hatására a gyermekek úgynevezett „szocializációs ideje” csökken. Kevesebb időt töltenek a barátaikkal, a családjukkal, elidegenednek a valóságtól, nem olvasnak, nehezebben fejezik ki magukat, nem szeretnek ismerkedni, kevesebb energiát fektetnek a társas kapcsolataikba. Ebből következően a társadalmi szabályoknak sem felelnek meg. Romlik a tanulmányi eredményük, a fizikális állapotuk, a koncentrációs képességük (a játék kivételével), agresszívebbek lesznek a többieknél.

Nem is folytatjuk olyan sötét ez a kép. A kockulás üldözői ott tévednek, hogy a számítógépes játékok kapcsán egyenlőséget tesznek a játék és a függőség közé. Azt mondják, hogy aki számítógép vagy konzol elé ül, ilyenné válhat, vagy egyenesen ilyenné válik. A fent leírt szomorú állapot ugyanakkor egy akut, játékfüggő gyermeket ír le. Ha jobban megvizsgáljuk, egy ilyen veszélyes függőség végső soron nem a kockulás, hanem a rossz családi háttér eredménye.

black-friday-kockulas-bad-pro

Akik éljeneznek

A digitális játékok támogatói legtöbbször azzal érvelnek, hogy ez az időtöltés valójában lehetőség a gyerekek számára. Ugyanis nincs még egy olyan ideális környezet a tanulásra, mint a digitális játékok világa. Ide a gyerekek önként és szívesen jönnek, nyitottak, befogadóak és motiváltak. Ha jó a játék, rengeteget tanulhatnak belőle. Vannak pozitív példák is. A norvég kisfiú, aki World of Warcraft stratégiával mentette meg testvérét és önmagát egy feldühödött rénszarvas támadásától. Vagy ott van a Minecraft, amelynek bizonyítottan pozitív hatása van a tanulásra, a kreatív feladatmegoldó-képességre, erőszakmentes és javítja a koncentrációképességet. A stratégiai és világépítő játékokat pedig nyugodtan nevezhetjük menedzserképzőnek is, ahol az előrelátás, a gyors döntésképesség, illetve rendszerben való gondolkodás elsajátítása a hozzáadott érték.

A digitális játékok támogatói tehát kiemelik a pozitív példákat, rámutatnak a lehetőségekre, és igazuk is van. Ugyanakkor nem beszélnek arról, hogy ezek a jó dolgok, egy nagy digitális játék-szemétdombon találhatóak, ahol ezek mellett rengeteg öncélú, sokszor erkölcstelen és romboló játék is vígan megél.

black-friday-kockulas-good

Arany középút

Ha a felelős szülői hozzáállást keressük a digitális játékokkal kapcsolatban, azzal kell kezdenünk, hogy szerencsére a mai szülők számára nem lehet teljesen ismeretlen ez a terep. A mai családapák és családanyák ahhoz a generációhoz tartoznak, akik már az általános iskolában odatelepedtek a Commodore 64 vagy a Sinclair ZX Spectrum gépek elé, hogy a Videoton TV-játékról ne is beszéljünk. A személyes élmény nagyon fontos, valójában erre lehet alapozni a digitális játék kapcsán kialakítandó egészséges szülői hozzáállást.

Röviden összefoglalva a HelloBlackFriday.hu tanácsát: ne tiltsuk, de kontrolláljuk a gyerekek kockulását. Ne tiltsuk, mert ez is egy elterjedt játékforma, mint a Lego, amiben a gyerekek jól érzik magukat. Ha tiltjuk, egyben ki is rekesztjük a gyereket saját közösségéből, ahol a digitális játék központi szerepet játszik.

Praktikus tanácsok

Válogassuk meg a játékokat! Minden egyes digitális játékon kötelező feltüntetni, milyen életkorú gyermek számára készült. A PEGI besorolás (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) célja, hogy biztonságos és a játék készítőitől független tájékoztatást nyújtson a digitális játékokról, ahogyan azt a filmek és tévéadások esetében használt korhatár-besorolásnál megszokhattuk.

Játszunk együtt! A szülők érintettségéről volt már szó! Nem nehéz feltételezni, hogy a digitális játékok az egész család számára közös szórakozást jelenthetnek. Ez ugyanúgy igaz lehet a sportprogramokra, mint a lövöldözős vagy stratégiai játékokra. A nyitott, de felelős szülői hozzáállás a legjobb megelőző stratégia a kóros kockulási tünetekkel szemben.

Korlátozd a játékidőt! A korlátlan kockulás rossz irányba viszi a dolgokat. A legjobb, ha a gyerekek megszokják, a videójátékoknak minősített ideje van, napi egy óránál többet ne játszanak egyedül, de jobb, ha hétköznapokon kimarad a kockulás.

Nagyon figyelj az okostelefonra! A kockulás elsődleges felülete mára a mobiltelefon. Az ide letölthető ingyenes játékok azonnali kockulási lehetőséget nyújtanak a gyerekek számára. Ezek felügyelete a legnehezebb feladat. Ha gyermeked okostelefonnal rendelkezik, ennek iskolai, otthoni használatát kell kontrolálnod. Sok sikert hozzá!

CIKKAJÁNLÓ

Dark Fitness – a funkcionalitás és a dizájn találkozása Dark Fitness – a funkcionalitás és a dizájn találkozása
2018. 09. 11.

Egy magyar sportruházati márkát mutatunk be. Interjú.

Harvest Snaps – Körkép a különleges chipsekről Harvest Snaps – Körkép a különleges chipsekről
2018. 07. 03.

Létezik már bab, lencse és borsó chips is.

Aggódjunk a Digitalstand miatt? Aggódjunk a Digitalstand miatt?
2018. 04. 11.

A Magyar Nemzet bezárása után a Heti Válasz tulajdonában lévő Digitalstand sorsa is bizonytalanná válhat.

Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.

Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu