Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Hogyan fizethetünk a mobiltelefonunkkal?

Szerző:
2017. 09. 22. |
bankkártya
nfc
okostelefon
OTP simple
vásárlás

Belefutunk egy vérlázítóan jó Black Friday akcióba és csak a mobilunk van nálunk? Pont elég!

Hogyan fizethetünk a mobiltelefonunkkal?

A mobilfizetés biztató jövő előtt áll, komoly szerepet játszhat az általános vásárlási szokások újabb változásában. Az „érintéses vásárlás” eme új műfaja ugyan csak részben kapcsolódik az online vásárlásokhoz, de Black Friday szempontból fontos üzenete van. A már most elérhető szolgáltatás révén, egyetlen visszautasíthatatlan akciót sem kell kihagynunk, még akkor sem, ha nincs nálunk bankkártya vagy készpénz. Jöjjenek a részletek.

Hogyan lehet az okostelefonon bankkártya is egyben?

A mobiltelefonok – a későbbiek során pontosan körülírt – nagy hányada rendelkezik NFC (Near field communication) „közeli eszközzel történő kommunikációs” képességgel. A technológia a digitális árcímkék olvasását tette eredetileg lehetővé. A szabvány felhasználói bizonyos termékeken néhány milliméteres rádió adóvevő funkciót is magukba foglaló chipet szereltek fel. Ezek az eszközök önálló áramforrás segítségével, de akár a hozzájuk beérkező rádiójel energiáját felhasználva különböző lekérdezéseket képesek fogadni és magukról adatokat továbbítani. A RFID (Radio Frequency Identification) technológia fenti felhasználása a raktározás és a vásárlás során egy, az eddigieknél sokkal gyorsabb és megbízhatóbb kereskedelmi működéssel kecsegtet. Képzeljük el, hogy egy Black Friday napon ellátogatunk kedvenc áruházunkba, rendesen felpakoljuk a bevásárlókocsit áruval, és végezetül a kasszához gurulva fizetni szeretnénk vásárlásunkat. Meglepetten tapasztaljuk, hogy bár az áruház zsúfolásig megtelt Black Friday rajongó vásárlókkal, a kasszánál nincs sor. A régi eljárás helyett ugyanis, amikor az eladó egyenként lehúzta a termékek vonalkódját, most csak egy speciális kapun gördítjük át a kocsit, és a rendszer, hopp, egy varázsütésre leolvassa az összes terméket.

A mobilfizetés technológiája biztonságos?

Az RFID rádió adóvevője akár nagy távolságból is képes kommunikálni más eszközökkel, ugyanakkor ez a képesség nem feltétlenül jelent előnyt. A biztonságos adatcsere szempontjából a túl nagy hatósáv egyenesen hátrány lehet, hiszen ilyenkor nagyobb az illetéktelen beavatkozás lehetősége is. Ezen a ponton jön képbe az NFC, amely az RFID szabvány alkalmazásával pénzügyi tranzakciók lebonyolítását (fizetés) teszi lehetővé. Az okostelefonunkba beépített NFC megoldás nagyjából 10 centiméterre csökkenti a távolságot a két kommunikáló pont között. Ennek révén az eszközök szinte csak akkor tudnak kommunikálni egymással a NFC címkék által, ha a „válluk összeér”. Az NFC ráadásul árnyékolja a kommunikációt, ami megakadályozza, hogy a tranzakció során forgalmazott bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek. Az NFC szabvány ezen kívül megfelel a banki rendszerek beépülési feltételeinek is.

Hogyan fizethetek mobillal Magyarországon?

Az érintéssel történő bankkártyás fizetést lehetővé tevő terminálok korában (PayPass), talán már könnyen belátható, hogy a fent ismertetett NFC szabvány révén okostelefonunk technológiai értelemben könnyen átalakulhat bankkártyává is. Az okostelefonok operációs rendszerét fejlesztő cégek rajta vannak az ügyön. Az Android, és kisebb hezitálás után az Apple is elkészítette Pay-szolgáltatását, amely jelen írás születésének pillanatában nem elérhető Magyarországon. Ezt a rést kihasználva indította el az OTP Simple szolgáltatását, amely a legnagyobb magyar bank ügyfelei számára egy mobilalkalmazáson keresztül, az Androidos telefonhasználók számára itt és most megteremti a mobiltelefonnal történő fizetés lehetőségét.

A szolgáltatást legegyszerűbben az OTP számlával és főkártyával rendelkező ügyfelek vehetik igénybe, akik rendelkeznek MasterCard vagy Maestro típusú bankkártyával. (Nem szükséges, hogy normál fizetésre alkalmas legyen). Amennyiben nem vagyunk OTP-sek, az alkalmazásban létrehozhatunk egy Simple kártyát, amelyen elhelyezünk egy egyenleget saját Mastercard, Maestro, VISA vagy American Express bankkártyánk segítségével.

Vegyük elő a telefont!

Nem mindegy persze az sem, milyen okostelefonunk van. A szolgáltatás eléréséhez az alábbi technikai feltételeknek kell teljesülniük:

  • Android operációs rendszerű okostelefon
  • Android 4.4 (KitKat) vagy újabb kiadású verzió
  • NFC funkció megléte a mobilkészüléken
  • Simple alkalmazás (legalább 3.1.0)

Hogyan működik a Simple?

A Simple tényleg elég egyszerűen működik. Az alkalmazás letöltése után a bankkártya adataink segítségével regisztráljuk, avagy digitalizáljuk a kártyánkat, hozzárendelünk egy jelszót, egy mobilszámot, amin keresztül szeretnénk, hogy a rendszer kommunikáljon velünk. A telefon beállításaiban a következő teendőink vannak: be kell kapcsolnunk az NFC szolgáltatást, a „Fizetés” menüpontnál pedig az alapértelmezett fizető alkalmazásként a Simple-t kell beállítanunk.

Amikor eljön a pillanat, és a boltban a fentiek szerint felkészített telefonunkkal fizetni szeretnénk a Black Friday termékekért, semmi más nem kell tennünk, mint a képernyőzár feloldásával aktivizálni kell a telefont, és ezt követően az alkalmazás külön elindítása nélkül 2 percünk van arra, hogy az érintő chippes bankkártyával megegyező módon fizessünk a telefonnal. További részleteket erre a linkre kaphat a Simple alkalmazásról.

A Simple-t tudom online vásárlásra is használni?  

A Simple mobilalkalmazás számos online vásárlási szolgáltatással rendelkezik. Többek között autópálya matricát, színház- és mozijegyet, ebédet, könyvet, parkolást és éjszakai hazataxizást vásárolhatunk az alkalmazáson keresztül. A teljes kínálat megismeréséhez kattintson ide!

CIKKAJÁNLÓ

Webáruházak – Természetes játékok, fából Webáruházak – Természetes játékok, fából
2018. 10. 20.

A 4 bolttal, 1 webáruházzal rendelkező Fakopáncs játékboltot mutatjuk be.

Extreme Digital, a legnagyobb Extreme Digital, a legnagyobb
2017. 10. 09.

Az edigital.hu, a legnagyobb webshop sikertörténete egy gimnazista nyári munkájával kezdődött.

Goodgoods.hu webáruház – Naivitás, kombinálva jó árral? Goodgoods.hu webáruház – Naivitás, kombinálva jó árral?
2018. 06. 21.

A webáruház, ahol lehet alkudni, mint a piacon.

Ezek a Black Friday kutatás legérdekesebb eredményei Ezek a Black Friday kutatás legérdekesebb eredményei
2018. 05. 31.

A legtöbb embernek dolgoznia kell a Black Friday napján. Szükség lenne munkaszüneti napra aznap?

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu