Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Online vásárlás

Szerző:
2017. 09. 01. |
átutalás
bankkártya
utánvét
vásárlás

Ebben az írásban összeszedtük, milyen fizetési lehetőségek közül válogathatunk.

Online vásárlás

Az online vásárlás történetében a legnehezebb feladat a bizalom megteremtése volt, hiszen a régi megszokott vásárlási szituációhoz képest, fizikai értelemben itt nincs bolt, eladó, szemkontaktus és a kassza is láthatatlan. Ugyanakkor az internetes által feltáruló új dimenziók, a globálissá váló választék, a Black Friday kedvezmények, a kényelmi faktor átsegítettek minket a kezdeti nehézségéken. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, milyen fizetési formák közül választhatunk az online vásárlás során.

Az online vásárlási felületek, webáruházak értelemszerűen igyekeznek minél több lehetőséget biztosítani az áruvásárláshoz, így kicsit eltérő módon, de az internetes vásárlás során ugyanazokkal az eszközökkel lesz dolgunk, mint a hús-vér boltokban.

Előfizetés, hitelkártyák

ssl A hitelkártyák használatának elterjedésével az online vásárlás is nagy lendületet kapott, mára legtöbben bankkártyával vásárolnak az interneten. Egy online felületen, Black Friday webshop-ban értelemszerűen nincs kártyaterminál, ezért bankkártya-adatainkat nekünk kell megadni a rendszer számára. Sokakban pont ez a sajátosság okoz kényelmetlen érzést. Honnan tudhatjuk, hogy kártyaadataink nem kerülnek illetéktelenek kezébe? Egy erre a célra kifejlesztett internetes technológia révén az itt történő vásárlás ugyanolyan biztonságos, mint ha egy terminált vennénk igénybe. Az SSL (Secure Socket Layer) szabvány a vásárló számítógépét és a távoli (banki) szerver közötti kommunikációs csatornát titkosítja. A csatorna bonyolult (128 bites) titkosítása által a megadott bankkártya-adatok mások számára nem hozzáférhetőek. Ha a vásárlásra használt oldalak url címében ott látunk egy “s” betűt (https://), tudhatjuk, az adatátvitel teljesen biztonságos.

A fenti biztonságos protokoll mellett a bankkártyával történő fizetés legtöbb esetben a bank saját oldalán történik. Kártyás vásárláskor jellemzően a kártyatulajdonos nevét, a négyszer négyjegyű kártyaszámot, a bankkártya lejárati dátumát, illetve a kártyaellenőrző kódot, a kártya hátoldalán lévő aláírási csíkon feltüntetett utolsó három számot kell megadni. Vannak oldalak, ahol az online vásárlás során a kártyatípusra is rákérdez rendszer. A kártyaadatok megadása után a „fizetés” vagy más, hasonló üzenetű gombra kattintva indíthatjuk el a tranzakciót. A kereskedőknek jogi kötelezettsége, hogy a fizetés alkalmával minden járulékos költséget feltüntessenek még a fizetés aktiválása előtt.

Bankkártya adatok

card

1. Kibocsátó bank logója
2. Kártyachip
3. Kártyaszám
4. Érvényesség lejárati dátuma
5. Kártyatulajdonos neve
6. Kártya típusa
7. Mágnescsík
8. Kártyatulajdonos aláírása
9. Kártyaellenőrző kód
10. Biztonság hologram

A fizetés után jellemzően visszatérünk a webáruházba, ahol visszaigazolják számunkra a vásárlás tényét. Szinte minden esetben a vásárlásról, illetve az ezzel kapcsolatos adatokról, információkról visszaigazoló elektronikus levelet küld az internetes kereskedő vagy szolgáltató rendszere.

Fontos tudni, hogy az online vásárlás esetében a hagyományos, „bolti” vásárlással szemben a fizetési tételek nem kerülnek azonnali levonásra. A bank az adott tételt „elkülöníti” a számlánkon pár napra vagy akár egy hétre. Ezen idő alatt bármilyen visszaélés esetén az igazolás bemutatása mellett lehetőségünk van visszahívni az elkülönített tételt. Előfordulhat, hogy egy adott oldal lassú vagy hibás működése miatt ugyanazt a tételt többször vonja le a kártyánkról a rendszer. Ebben az esetben az esetleges SMS vagy email értesítés ellenére tehát ez a többletszámlázás nem történik meg, a bank ilyen esetben jóváírja számlánkon a hibásan levont online vásárlás összegét.

A bankkártyás fizetés logikáját követik azok a megoldások, amikor online vásárlásainkhoz egy elkülönített számlát hozunk létre, és vásárlásaink során nem a főszámlánkat, hanem ezt az alszámlát terheljük meg. Ezt a többlet biztonsági szolgáltatást a legtöbb magyarországi bank, illetve bankkártya szolgáltató kínálja ügyfeleinek. A virtuális, internetes vagy alszámlás kártyás szolgáltatások kapcsán érdeklődjön pénzintézeténél, de ha ott hiányzik ez a lehetőség, globális szolgáltatókat is igénybe vehet (pl. PayPal).

Banki átutalás az online vásárlás során

Internetes vásárlás esetén, jellemzően az aukciós kereskedelmi oldalakon (Pl. Vatera) lehetőség van banki átutalással rendezni a vásárlást. Ebben az esetben a megszokott online vagy bankfiók megoldásokat vehetjük igénybe, ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy az átutalásos vásárlás során számíthatunk a legkisebb jogi és banktechnikai védelemre. Ennek oka, hogy a banki átutaláskor csak a bankszámlaszámot adjuk meg, nincs rögzítve a kereskedelmi szituáció, így az utalás, a bankkártyás vásárlás kapcsán részletezett beépített gátak (pl. zárolás) nélkül valósul meg. A banki átutalást tehát abban az esetben javasoljuk, ha előzetesen meggyőződött a biztonságos Black Friday vásárlási környezetről. A banki átutalás kapcsán érdemes megemlíteni az időfaktort, mivel az utalás nem azonnali vásárlást jelent, a pénz megérkezése – külföldi oldalon történő vásárláskor mindenképpen – akár napokig is eltarthat. Ha ez idő alatt az általunk választott terméket mások azonnali vásárlási eszközökkel egyenlítik ki, hoppon maradhatunk. Ebben az esetben a kereskedő vagy szolgáltató természetesen köteles visszautalni a vásárlási díjat. Utalás esetében jellemzően számíthatunk banki díjra is.

Utánvét

Az internetes vásárlás esetében természetesen választhatjuk azt az opciót, hogy a megrendelt árut csak kiszállításakor fizetjük ki. Talán nem kell magyarázni, hogy ez a megoldás adja a legnagyobb komfort érzetet a számunkra, hiszen ebben az esetben a legkisebb személyes adatszolgáltatás mellett biztosak lehetünk afelől, hogy az áru tényleg megérkezik hozzánk, meggyőződhetünk az áru minőségéről, helyes méretezéséről, színéről stb. Személyes utánvétre jellemzően a hazai kereskedőktől történő vásárlás esetében van lehetőség, vagy olyan nemzetközi szereplő esetében, aki rendelkezik magyarországi bolthálózattal. Az utánvételes vásárlás esetében szinte biztosan számíthatunk szállítási díjra. Az utánvét helyszíne értelemszerűen lehet az otthonunk, a munkahelyünk, egy erre kialakított átvevő pont, vagy kereskedő, szolgáltató üzlethelyisége és a tranzakció megvalósulhat készpénzben és kártyás fizetéssel. A kiszállításról külön írásban is értekezünk, itt most azt fontos megemlíteni, hogy az utánvétel a legtöbb futárszolgálatnál már nem csak készpénzes, hanem kártyás formában is működik, de ezt a szándékunkat azért érdemes bejelenteni az aktuális futárnál is.

CIKKAJÁNLÓ

Magyarország 10 legnagyobb forgalmú online kiskereskedője Magyarország 10 legnagyobb forgalmú online kiskereskedője
2018. 08. 15.

A lista élére ezúttal is az Extreme Digital került. Feljutott a listára az Alza is.

Megőrülsz! Az Electronic Star már elkezdte a Black Friday akcióját! Megőrülsz! Az Electronic Star már elkezdte a Black Friday akcióját!
2018. 11. 07.

70%-os kedvezménnyel vásárolhatók a fitness gépek, de naponta változnak az akciók!

Roberto Cavalli luxus focilabdái Roberto Cavalli luxus focilabdái
2018. 08. 23.

Nem, ezek nem húsvéti tojások.

OTTO webáruház – A nőies német klasszikus OTTO webáruház – A nőies német klasszikus
2018. 04. 16.

Mosógépet az OTTO-tól?

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu