Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Nem mindegy, hogyan nézed a foci VB-t!

Szerző: Galambos Dániel
2018. 06. 27. |

Így véded jobban a szemed: ne sötétben tévézz, és ne legyen túl közel a TV. Ha Ronaldót meglátod, pislogj.

Nem mindegy, hogyan nézed a foci VB-t!

Tények és tévhitek a tévénézésről

„Ne nézd közelről a tévét, mert elromlik a szemed!” Ki ne hallotta volna ezt a mondatot? De vajon valóban ez a legnagyobb probléma, vagy nem is számít, honnan és hogyan nézzük a készüléket? A foci VB kapcsán a tévénézés kérdése igen aktuális, hiszen ilyenkor azok is leülnek a képernyő elé, akik amúgy nem néznek gyakran televíziót. Az alábbiakban mindenre fény derül!

A tévénézés szemre gyakorolt hatását számos tévhit övezi. A Jófogás által felkért, a témában jártas szemészorvos szakértő segítségével most igyekszünk megosztani a tényeket és eloszlatni a tévhiteket, hogy mindenki tisztán lásson.

Valóban árt, ha közelről nézzük?

Ha a 60-as években élnénk, és az akkoriban legmodernebbnek számító, domború képernyős, katódsugaras tévén néznénk az olasz-brazilt, akkor minden okunk meglenne rá, hogy aggódjunk. A 60-as években a General Electric ugyanis néhány olyan új színes tévékészüléket is eladott, melyek úgynevezett ionizáló röntgensugárzása sokszorosan meghaladta az egészségügyi határértéket, ami valóban károsította a szemet. Bár a gyártó gyorsan kivonta a forgalomból az érintett készülékeket, és javította a hibát, ez a tévhit azóta is megmaradt, pedig a mai modern tévékészülékek esetében elektronikus kibocsátásától már egyáltalán nem kell már tartanunk.

Képátló szorozva 3

A káros sugaraktól nem kell tartanunk, de a szakember hozzátette, hogy ha nem megfelelő távolságot választunk, akkor hamarabb elfárad a szemünk, ráadásul kevésbé élvezhető a látvány és akár le is maradhatunk egy gólról. Az ideális távolság meghatározásához szorozzuk meg a képátlót hárommal, így megkapjuk, milyen messziről érdemes meccset nézni.

Csak teljes sötétben ne!

Sokan teljesen elsötétített helyiségben ülnek le a készülék elé, ezt azonban a szakértő egyáltalán nem javasolja. Ebben az esetben ugyanis túl nagy a kontraszt, a pupilla szinte teljesen kitágul, ami igen megterhelő a szemnek, pláne, ha egy focimeccset, vagy egy egész estés filmet nézünk. A szemészorvos azt javasolja, hogy egy kislámpa mindig égjen, ami biztosít némi háttér világítást.

Időfaktor

A televízió előtt ülve egy pontra fókuszálunk, így, ha sokáig nézzük egy huzamban, akkor túl keveset pislogunk, a szemizmok elfáradnak, ami hosszú távon nem jó, és valóban romolhat tőle a szemünk. A szemfáradás jele többek között a szemszárazság vagy könnyezés, szúró fájdalom, homályos, vagy kettős látás, vagy akár fejfájás is lehet. A szakértő azt javasolja, hogy tartsunk másfél-két óránként 15 perc szünetet és a szem lehunyásával, ismételt pislogással, a távolba nézéssel “tornázzunk”, illetve rendszeresen pillantsunk fel a képernyőről, azért, hogy a szemük máshová fókuszálhasson egy időre. Még tart a foci VB, érdemes szétnézni a Jófogáson, ahol rengeteg modern, részletgazdag képet biztosító készülék közül lehet választani, ami nem csak az élményt fokozza, de a szemünk is hálás lesz érte.

CIKKAJÁNLÓ

Black Friday: nem lehet védjegy, csak egy nap az akciós vásárlásokra Black Friday: nem lehet védjegy, csak egy nap az akciós vásárlásokra
2018. 05. 08.

Le akarták védeni a Black Friday szót, de nem sikerült.

Fashion Days, az online divatforradalom Fashion Days, az online divatforradalom
2017. 10. 13.

Egy webshop, aminek kedvéért a magyar nők csak éjfél után fekszenek, és kora hajnalban kelnek.

Webáruházak – Kutyákra és cicákra hangolva Webáruházak – Kutyákra és cicákra hangolva
2018. 10. 03.

Bemutatjuk a Petissimo webáruházat.

Meg van az áruházak fegyvere a webshopok ellen! A beltéri szörf! Meg van az áruházak fegyvere a webshopok ellen! A beltéri szörf!
2018. 10. 28.

Szörf a plázában, két vásárlás között.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu