Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Ezekre a dolgokra figyelj a 2023-as Black Fridayen

Egy álomvilágban a Black Friday csak a valóban kihagyhatatlan akciókról szólna, ám a realitás az, hogy nagyon sok átverésbe lehet belefutni, ha nem vagyunk elégg elővigyázatosak.

Ebben az időszakban különösen nehéz jól átgondolt döntéseket hozni, hiszen folyamatosan szembejönnek velünk a különböző hirdetések és akciók, amik között ember legyen a talpán, aki minden esetben okosan tud választani. 

 

Szerencsére a hazai fogyasztóvédelmi hatóság különösen nagy hangsúlyt fektet erre az időszakra és igyekeznek lecsapni a tisztességtelenül eljáró online kereskedőkkel szemben. Emellett azonban rendkívül fontos, hogy vásárlóként mi is szem előtt tartsunk pár fontos szempontot, amik segítségével megvédhetjük magunkat és pénztárcánkat. 



Akár péntek, akár szombat

 

Teljesen mindegy, hogy Fekete Pénteket, vagy Fekete Hetet tartanak a magyarországi kereskedőcégek online és offline, mindannyiuknak meg kell felelniük bizonyos jogszabályi elvárásoknak, amik garantálják, hogy a vásárlók nyugodt szívvel tudjanak vásárolni és a cég se szenvedjen reputációs veszteséget, vagy akár keményebb anyagi szankciókat. 

 

Fontos tudni, hogy a “Tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról” szóló törvényünk szerint ugyanis súlyos bírságra számíthat, aki meg akarja téveszteni a magyar fogyasztókat, hiszen a GVH határozata meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevétel akár 13%-a is lehet.

 

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a lehető legkisebb eséllyel éljenek a piaci szereplők a fogyasztókat megtévesztő, olykor agresszív kereskedelmi gyakorlatokkal, amelyekkel pszichés nyomás tehető a vásárlókra. 



Figyelj, mielőtt hibát követnél el

 

Ilyenek például a hamis visszaszámlálókkal operáló weboldalak, ahol valósnak hihető számokkal próbálják a fogyasztókat mihamarabbi vásárlásra buzdítani, ezért jobb ezeket a helyeket messziről elkerülni. 

 

Ugyanígy szoktak trükközni több helyen a hamis rendelkezésre álló készletekkel, amikor óriási akciókat hirdetnek meg különböző termékekre, amikből valójában csak elképesztően alacsony mennyiség van raktáron. Ezzel azt a látszatot tudják fenntartani, hogy náluk szinte csak hihetetlen kedvezményekbe futhat bele az ember, aztán így meggondolatlanul több dolog is kerülhet az ember kosarába anélkül, hogy legalább egy árösszehasonlító oldalon ellenőrizné a termékárakat.

 

Utóbbi már csak azért is fontos, mert hamis “eredeti” árakat is feltüntetnek néha egy-két oldalon, amiből aztán sokkal könnyebb nagy leakciózást csinálni, hiszen egyáltalán nem valós összegekkel dolgoznak. Ezen a ponton is azt tudjuk javasolni, hogy a nagy vásárlási lázban is nézz szét több másik webshopban, hogy leellenőrizhesd, valóban kedvezményes-e a feltűntetett ár.  

 

Végül, de nem utolsósorban, ne hagyd megtéveszteni magad az “akár” ennyi százalék kedvezményű hirdetésekkel, hiszen hatósági elvárás szerint ebben az esetben az „akár” ígérettel ténylegesen megvásárolható tipikus termékeknek el kell érniük a kereskedőnél a reklámozott összes termék legalább 10 százalékát. Erre ugyanúgy kell figyelned, mint az apróbetűs részekben elrejtett részletekre, hogy a lehető legjobban jöhess ki az idei Black Friday-ből.

Forrás: https://www.vg.hu/velemeny/2023/10/fekete-penteki-kalauz