Kik vagyunk mi? Tovább a magazinra

A HelloBlackFriday egy akciófigyelő portál, ami segít eligazodni a Black Friday …….

Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

A jogkövető Black Friday kampányokról – a GVH jótanácsai

Mit és hogyan kommunikálhat egy márka a Black Friday kampányokban? Ismerd meg, hogyan kerülhetik el a webáruház tulajdonosok a tetemes büntetést.

A Gazdasági Versenyhivatal 2015 óta vizsgálja a Black Friday kampányokat, hogy azok megfelelnek-e a vonatkozó törvényeknek. Idén összegyűjtötték azokat a pontokat, amikkel minden webáruház tulajdonos ellenőrízheti, hogy a Fekete Péntek kampánya megfelel-e az egyes jogszabályoknak.

Sokan nem tudják, hogy a GVH (Gazdasági Versenyhivatal) egyik fő feladata, hogy eljárjon olyan fogyasztóvédelmi ügyekben, amikben a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésével jut piaci versenyelőnyhöz. Mivel a Black Friday időszakában megjelenő kampányoknál a kedvezmények mértéke és az idő szűkössége befolyásolja a fogyasztókat, ezért fordít különös figyelmet ezekre az akciókra a GVH. A vizsgálat során a termék árát, az akció mértékét és az ajánlat kommunikációja is döntő tényezőnek számít. De mire kell figyelniük a webáruházaknak, hogy a Fekete Péntek kedvezményeket népszerűsítő akcióik megjeleljenek a jogszabályoknak és elkerüljék az éves bevételük 10 százalékáig terjedő bírságot?

A GVH összeállított egy négy pontból álló ellenőrzőlistát, amivel minden Black Friday kommunikáció a „helyes úton” maradjon. Íme a GVH 4 kulcstényezője:

  1. „Tájékoztatás: Minden feltételről értesül a fogyasztó? A kampány akkor jogszerű, ha a fogyasztó utánajárása nem szükséges a kedvezmény realizálásához. Továbbá az apróbetű nem feltétlenül mentesít.”
  2. „Akár” állítás: Megfelel a kampány a GVH kétlépcsős tesztjének? A kétlépcsős teszt a tipikus termékeket veszi górcső alá, illetve vizsgálja, hogy az összes reklámmal érintett termék 10 százaléka vonatkozásában megvalósul-e a kedvezmény.
  3. Figyelemfelkeltés: Van-e a kampánynak olyan eleme, amely egyértelműen puszta figyelemfelkeltés, húzótermék megjelenítés, amely ugyan bevonzza a fogyasztót, de félrevezető lehet?
  4. Ár-összehasonlítás:Csak jellemzően, az akciót megelőzően alkalmazott árral hasonlítható össze az akciós ár.”

Ha ezeket az ajánlásokat figyelembe veszik a webáruház tulajdonosok, akkor már megtették a kötelező minimumot azért, hogy elkerüljék a GVH bírságát. Ha azonban a jogszabályokat betartva még nagyobb szeletet szeretnének szakítani a Black Friday időszak vásárlóiból, akkor azt tanácsoljuk, hogy tegyék fel akcióikat Magyarország egyik legismertebb akciófigyelő portáljára, a HelloBlackFriday.hu-ra is! A részleteket oldalunk alján, a „Kereskedőknek” menüpontra kattintva érhetik el.

(Forrás: Piac & Profit / GVH)