Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Biztonságos bankkártya használat a neten

A bankkártya mára az online vásárlás első számú eszközévé vált. A biztonságos használat érdekében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Az online vásárlás első számú eszköze mára már a bankkártya lett. Úgy tűnik, lassan leküzdjük a visszaélések kapcsán hordozott félelmeinket, amiben sokan segít az online fizetési rendszerek fejlődése. Ebben az írásban azt vizsgáljuk meg biztonsági tippekkel egybekötve, milyen folyamatok húzódnak meg Black Friday vásárlásunk hátterében.

A biztonság védjegye: https://


Az online bankkártyás fizetés során egy zárt információs csatornán keresztül valójában adatcsere, illetve adatellenőrzés történik. Az interneten történő kártyás vásárlás, a bank szempontjából úgynevezett CNP (Customer Not Present), a vevő fizikailag jelenléte nélkül végbemenő tranzakciót jelent. Amikor egy boltban vásárolunk, az ismerős POS terminált használunk, amely közvetlen összeköttetésben áll a bank rendszerével. Az internetes bankkártya-kezelés kihívása az, hogy a létrejövő kapcsolat, hogyan lesz ugyanolyan zárt, mint a POS terminál esetében. A legelterjedtebb internetes titkosítási rendszer a nyilvános kulcsú titkosítás (PKI: Public Key Software Infrastructure). Ennek lényege, hogy a nyilvános internetkapcsolatba (http) egy titkosító „réteget” (ssl vagy tls) iktat be. Ahhoz, hogy egy banki vagy kereskedői webszerver https kéréseket tudjon fogadni, nyilvános kulcs igazolást (angolul public key certificate) kell szereznie. A kérelmeket egy igazoló hatóság hitelesíti, innen tudjuk, hogy az illető szerver tényleg az, akinek állítja magát. Ebből az következik, hogy csak olyan webshop vagy banki felületet használjunk, ahol a böngészőben a https formát, illetve a kis zárt lakat ikont látjuk.

Az internetes bankkártyás fizetés lépéseiről ezen a linken tájékozódhat.

A bankkártya és a banki rendszer


Az interneten történő kártyás fizetés is rendkívül gyors, átlagban három másodperces folyamat, amely a következő lépésekből áll:

 1. A kártyabirtokos a biztonságos fizetési oldalon (https) megadja a vásárláshoz szükséges adatokat. A kérés ekkor a kereskedő bankjához kerül.

 2. A kereskedő elfogadó bankja a bankkártya hálózathoz továbbítja a kérést, hogy megtálalja a kártyabirtokos bankját.

 3. A kártyatársaság megkeresi a kártyabirtokos bankját és jóváhagyást kér a tranzakcióra.

 4. A kártyabirtokos bankja jóváhagyja a vásárlást, és küld egy válaszkódot.

 5. A kártyatársaság a válaszkódot elküldi a kereskedő bankjának.

 6. A kereskedő bankja elküldi a választ a kereskedőnek.

 7. A vásárlás befejeződik, az vásárló megkapja, amit vásárolt.


Itt is fontos elmondani, online vásárláskor a hagyományos, „bolti” vásárlással szemben a fizetési tételek nem kerülnek azonnali levonásra. A bank az adott tételt „zárolja” a számlánkon pár napra vagy akár egy hétre. Ezen idő alatt bármilyen visszaélés esetén az igazolás bemutatása mellett lehetőségünk van visszahívni a zárolt tételt. Előfordulhat, hogy egy adott oldal lassú vagy hibás működése miatt ugyanazt a tételt többször vonja le a kártyánkról a rendszer. Ebben az esetben az esetleges SMS vagy email értesítés ellenére tehát ez a többletszámlázás nem történik meg, a bank ilyen esetben automatikusan jóváírja számlánkon a hibásan levont összeget.

Biztonsági tippek


A webshopok működésére vonatkozó szabályok előírják kötelező tartalmak meglétét az oldalon. Ha ezeket nem találja, a webshop szabálytalanul működik, ne vásároljon ott semmit!

 • Szerepelnie kell a cég telephelyének, vezetékes telefonszámának és e-mail címének.

 • Részletes termékismertetőt kell tartalmaznia.

 • A kereskedőnek fel kell tüntetnie a szerződési, fizetési és szállítási feltételeket, határidőket.

 • Az oldalon szerepelnie kell a reklamációs feltételeknek és folyamatoknak.

 • Az oldalnak tartalmaznia kell az adatok titkosítására vonatkozó információ(ka)t.

 • A kereskedőnek fel kell tüntetnie a tranzakció devizanemét.


A böngészőt úgy állítsa be, hogy az mindig figyelmeztesse Önt, ha nem biztonságos kapcsolat épül fel egy honlappal.

Bankkártya-adatait kezelje mindig bizalmasan!

A bankok ügyfélkapcsolati protokolljában nincs közvetlen adatkérés. A kártyatársaságok sem email-ben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! A bank telefonos és email-es kapcsolatfelvétel esetén sem kéri be kártyaadatait, titkosításra szolgáló kódjait, így ezeket senkinek se adja ki.

Ügyeljen rá, hogy a kártyaszámot és annak lejárati dátumát ne adja ki illetékteleneknek! Email-ben soha ne szolgáltasson erre vonatkozó adatot!

A banktól rendelhető SMS vagy email-es számlaértesítő vagy Vásárlás Ellenőrző SMS kód nagyon hasznos szolgáltatás. Ha rendelkezik ilyennel, mobiltelefonját ne adja oda más személynek!

A bankkártyájához tartozó PIN kódot semmilyen körülmények között ne adja meg, még a bankjának sem, ha a szokásostól eltérően kéri, például levélben.

Mobiltelefonját ne adja át más személynek, amennyiben interneten keresztül vásárlást kezdeményez és rendelkezik internetes vásárlás ellenőrző SMS kód szolgáltatással!

Tartózkodjon a nyilvános helyen elhelyezett gépről történő webes vásárlástól! Ha mégis megtenné, távozás előtt ne felejtsen kijelentkezni az összes használt fiókjából!