Kik vagyunk mi? Tovább a magazinra

A HelloBlackFriday egy akciófigyelő portál, ami segít eligazodni a Black Friday …….

Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Black Friday 2022: honnan a név? Miért fekete szín jelöli az év legnagyobb akcióját?

A Black Friday kifejezés a legtöbbek számára ismerősen cseng, az egyik legjelentősebb kedvezményes időszakot fedi le. Ám az eredeti jelentése közel sem volt pozitív. Ismerd meg a történetét!

A Black Friday, azaz fekete péntek megnevezést először az 1869-es pénzügyi válságra használták. Hogyan lett ebből nemzetközi kedvezményünnep? Valójában a két megnevezés a legkevésbé sem kötődik egymáshoz.

A Black Friday, mint a karácsonyi vásárlási láz kezdetét jelölő esemény szintén az Egyesült Államokhoz köthető. Egészen pontosan Philadelphia rendőreitől ered az elnevezés: fekete pénteknek nevezték a hálaadás napja utáni káoszt, ami akkor a várost jellemezte. Az 1960-as években a Black Friday kifejezés általánosan elterjedtté vált Philadelphiában, így a kereskedők kénytelenek voltak közbelépni, hogy a negatív jelentést megváltoztassák és a hasznukra fordítsák.

A bolttulajdonosoknak köszönhetően így született meg egy sokkal elfogadhatóbb és jobb benyomást keltő történet, miszerint a hálaadást követően kezdtek el nyereségessé válni az üzletek, amit a könyvelésben fekete színnel jelöltek, míg a veszteséget pirossal. Ez a rész ad magyarázatot a fekete színre, a péntek pedig a hálaadást követő napot jelöli.

Eleinte valóban egy napról volt szó, ám a népszerűségnek és sikernek köszönhetően a Black Friday határai egyre inkább kitolódtak – ez a folyamat a mai napig is tart. Az amerikai vásárlási láz ezen formája Európában, így hazánkban is elterjedt, és jelenleg már több héten keresztül biztosítja számunkra az ünnepek előtti kedvezményes vásárlás lehetőségét.