Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

A kuponoldalak működése

Szerző:
2017. 10. 16. |
bónusz brigád
kupon
kuponoldal
történelem

Immáron 130 éve keressük, vagdossuk és beváltjuk őket szorgalmasan. Mindent a kuponokról!

A kuponoldalak működése

Mi az a kupon?

A kuponoldalak bemutatása előtt talán nem árt, ha tisztázzuk, miről is van szó. A kupon eredeti jelentésében egy olyan jegyet vagy kisméretű dokumentumot jelöl, amely egy adott termék kedvezményes megvásárlását teszi lehetővé. A szó francia eredetű és levágott darabot jelent. Mai, elterjedt használatában is így találkozunk legsűrűbben a kuponnal, ahogy egy újságból vagy füzetből ollóval kivágjuk a színes cetliket, amiket a boltban történő vásárláskor átnyújtunk az eladónak, hogy cserébe megkapjuk a kedvezményünket. A kuponok által nyújtotta ajándék általában, hasonlóan a Black Friday akciókhoz, százalékos árkedvezmény, de sokszor más visszatérési formát is ölthet, például: egyet fizet, kettőt kap stb. A kupon széles körben elterjedt vásárlásösztönző reklámtermék, női magazinok (Glamour, Joy, Nők Lapja), újságok, plázák rendeznek úgynevezett kupon napokat. Ilyenkor szóróanyag vagy melléklet formájában színes füzetek kerülnek a kezünkbe, amikben üzletekre bontva márkák kínálják kedvezményes termékeiket.

A Coca-Cola titka

A kupon hőskora a 19. századba nyúlik vissza. Az Egyesült Államokban, Atlantában, egy feltörekvő üdítő márka, a Coca Cola tulajdonosa, Asa Griggs Candler kidolgozott egy üzleti rendszert, ami révén a forgalmazott üdítő ügynökei és rendszeres vásárlói kedvezményesen juthattak a termékhez. Az ingyenes fogyasztásra jogosító kuponokat egy címlista alapján, levélben kapták meg az ügyfelek, illetve ezzel párhuzamosan a kuponok megjelentek a korabeli legkedveltebb magazinokban is. Az akcióban résztvevő üzletekben ekkor jelentek meg a ma ismert üdítőautomaták elődjei. Az úgynevezett „szökőkutakban” a gyár által rendelkezésre bocsájtott szirupot oldották fel kólává. A kuponos szökőkutak révén 1894 és 1913 között 8,5 millió ingyenes üdítőt hajtottak le az amerikaiak, a Coca Cola pedig néhány éven belül az USA összes államában elérhető szupermárkává vált.

A siker töretlen

Ez a hadjárat a kupon hirdetési eszköz értékét is nagyban növelte, a századfordulótól kezdve számos más vállalat stratégiájában is  – Black Friday hiányában – hatékony eszköznek bizonyult. A kuponok természetesen a tengerentúlon is az árérzékeny vásárlók megszólítását szolgálják. A nagy gazdasági világválság alatt a kupon a családi túlélőkészlet részéve vált. Mindezek után nem meglepő, hogy 1965-re az Egyesült Államokban minden második család gyűjtötte és használta a kuponokat, egy 2002-es kutatás szerint pedig ebben az évben 3,8 milliárd dollárt takarítottak meg az amerikaiak a kuponokkal.

black-friday-kuponoldalak-coca-cola

Internetes kupon

A kupon bevett és közkedvelt eszköz lévén, az online világban is hamar keresett megoldássá vált. A nyomtatott és kivágott papírral szemben a digitális felületekhez igazodva itt a jelige a „kupon-, vagy promóciós kód” lett. A kereskedőktől kapott kódot, ami általában egy szó és számok kombinációját jelenti (Pl. HelloSales2017) vásárláskor lehet érvényesíteni a webshopok kosároldalain. Az internetes akciós kupon, hasonlóan papírváltozatához, százalékos kedvezménnyel, ingyenes kiszállítással ajándékozza meg felhasználójukat.

Hogyan működnek az internetes kuponoldalak?

Ahogy láttuk, a nyomtatott kuponújságok szezonálisan jelentkeznek Black Friday jellegű kedvezményeikkel, ezzel szemben az online kuponoldalak folyamatosan kínálják akciósan elvihető ajánlataikat. Nem csoda tehát, hogy a kuponozás az interneten sajátos iparággá nőtte ki magát. A bónuszoldalakon szinte az összes kereskedelmi és szolgáltatói terület képviselteti magát. Utazás, szépség- és egészségügyi szolgáltatások, étel-ital kiszállítás, családi élményprogramok, de még tanfolyamok is levadászhatóak kedvezményes áron ezeken az oldalakon. A kuponoldalak működése egyszerű, a kiválasztott terméket vagy szolgáltatást kifizetve letölthetővé válik maga a kupon, amit kinyomtatva megadott időn belül „beválthatunk” a helyszínen. A kuponoldalak sajátossága, hogy nagyon sok partnerrel dolgoznak együtt. A legtöbb kuponoldal igyekszik minőségi garanciát biztosítani minden ajánlathoz, de sokszor előfordul, hogy a kuponoldalon feltüntetett és a valódi szolgáltatás, termék között sajnos eltérés van a felhasználók kárára és bosszúságára. Emiatt azt javasoljuk, hogy egy kupon igénybevétele előtt alaposan tájékozódjunk, illetve itt is érdemes az ismertebb és nagyobb márkák ajánlatai közül mazsolázni.

Magyarországi kuponoldalak

Magyarországon a legismertebb kuponoldal, a Bónusz Brigád, 2010-ben indult el. 2012 márciusában a cég úgynevezett Brigád Pontot nyitott Budapesten, a Váci úton, ami közösségi találkozóhelyként, ügyfélszolgálati pontként és egyben értékesítési helyként is működik. A Bónusz Brigád mellett több kisebb kuponoldal is működik:

Qponverzum.hu

Kuponoldalak.hu

Napiakciók.hu

Hotelkuponok.hu

CIKKAJÁNLÓ

Goodgoods.hu webáruház – Naivitás, kombinálva jó árral? Goodgoods.hu webáruház – Naivitás, kombinálva jó árral?
2018. 06. 21.

A webáruház, ahol lehet alkudni, mint a piacon.

Webáruházak – Kitekintés az űrtechnikás bababoltba Webáruházak – Kitekintés az űrtechnikás bababoltba
2018. 06. 21.

A XXI. századi bölcsőnek már sikerült sok nyugtalan babát álomba ringatni, nekünk is bevált.

Fekete Péntek 2018, francia módra Fekete Péntek 2018, francia módra
2018. 09. 29.

A Fekete Péntek kapcsán ez alkalommal francia párhuzamokat mustrálgatunk.

A pletykák szerint a 2018-as Black Friday időpontjában érkezik az Air Jordan 12 A pletykák szerint a 2018-as Black Friday időpontjában érkezik az Air Jordan 12
2018. 04. 20.

Nem csak az akciók, hanem az új termékek napja is a Black Friday.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu