Óriási akciók egy helyen – Hello Black Friday
A Black Friday akcióportál!
nap
óra
perc
mperc
Támogató

A kuponoldalak működése

Szerző:
2017. 10. 16. |
bónusz brigád
kupon
kuponoldal
történelem

Immáron 130 éve keressük, vagdossuk és beváltjuk őket szorgalmasan. Mindent a kuponokról!

A kuponoldalak működése

Mi az a kupon?

A kuponoldalak bemutatása előtt talán nem árt, ha tisztázzuk, miről is van szó. A kupon eredeti jelentésében egy olyan jegyet vagy kisméretű dokumentumot jelöl, amely egy adott termék kedvezményes megvásárlását teszi lehetővé. A szó francia eredetű és levágott darabot jelent. Mai, elterjedt használatában is így találkozunk legsűrűbben a kuponnal, ahogy egy újságból vagy füzetből ollóval kivágjuk a színes cetliket, amiket a boltban történő vásárláskor átnyújtunk az eladónak, hogy cserébe megkapjuk a kedvezményünket. A kuponok által nyújtotta ajándék általában, hasonlóan a Black Friday akciókhoz, százalékos árkedvezmény, de sokszor más visszatérési formát is ölthet, például: egyet fizet, kettőt kap stb. A kupon széles körben elterjedt vásárlásösztönző reklámtermék, női magazinok (Glamour, Joy, Nők Lapja), újságok, plázák rendeznek úgynevezett kupon napokat. Ilyenkor szóróanyag vagy melléklet formájában színes füzetek kerülnek a kezünkbe, amikben üzletekre bontva márkák kínálják kedvezményes termékeiket.

A Coca-Cola titka

A kupon hőskora a 19. századba nyúlik vissza. Az Egyesült Államokban, Atlantában, egy feltörekvő üdítő márka, a Coca Cola tulajdonosa, Asa Griggs Candler kidolgozott egy üzleti rendszert, ami révén a forgalmazott üdítő ügynökei és rendszeres vásárlói kedvezményesen juthattak a termékhez. Az ingyenes fogyasztásra jogosító kuponokat egy címlista alapján, levélben kapták meg az ügyfelek, illetve ezzel párhuzamosan a kuponok megjelentek a korabeli legkedveltebb magazinokban is. Az akcióban résztvevő üzletekben ekkor jelentek meg a ma ismert üdítőautomaták elődjei. Az úgynevezett „szökőkutakban” a gyár által rendelkezésre bocsájtott szirupot oldották fel kólává. A kuponos szökőkutak révén 1894 és 1913 között 8,5 millió ingyenes üdítőt hajtottak le az amerikaiak, a Coca Cola pedig néhány éven belül az USA összes államában elérhető szupermárkává vált.

A siker töretlen

Ez a hadjárat a kupon hirdetési eszköz értékét is nagyban növelte, a századfordulótól kezdve számos más vállalat stratégiájában is  – Black Friday hiányában – hatékony eszköznek bizonyult. A kuponok természetesen a tengerentúlon is az árérzékeny vásárlók megszólítását szolgálják. A nagy gazdasági világválság alatt a kupon a családi túlélőkészlet részéve vált. Mindezek után nem meglepő, hogy 1965-re az Egyesült Államokban minden második család gyűjtötte és használta a kuponokat, egy 2002-es kutatás szerint pedig ebben az évben 3,8 milliárd dollárt takarítottak meg az amerikaiak a kuponokkal.

black-friday-kuponoldalak-coca-cola

Internetes kupon

A kupon bevett és közkedvelt eszköz lévén, az online világban is hamar keresett megoldássá vált. A nyomtatott és kivágott papírral szemben a digitális felületekhez igazodva itt a jelige a „kupon-, vagy promóciós kód” lett. A kereskedőktől kapott kódot, ami általában egy szó és számok kombinációját jelenti (Pl. HelloSales2017) vásárláskor lehet érvényesíteni a webshopok kosároldalain. Az internetes akciós kupon, hasonlóan papírváltozatához, százalékos kedvezménnyel, ingyenes kiszállítással ajándékozza meg felhasználójukat.

Hogyan működnek az internetes kuponoldalak?

Ahogy láttuk, a nyomtatott kuponújságok szezonálisan jelentkeznek Black Friday jellegű kedvezményeikkel, ezzel szemben az online kuponoldalak folyamatosan kínálják akciósan elvihető ajánlataikat. Nem csoda tehát, hogy a kuponozás az interneten sajátos iparággá nőtte ki magát. A bónuszoldalakon szinte az összes kereskedelmi és szolgáltatói terület képviselteti magát. Utazás, szépség- és egészségügyi szolgáltatások, étel-ital kiszállítás, családi élményprogramok, de még tanfolyamok is levadászhatóak kedvezményes áron ezeken az oldalakon. A kuponoldalak működése egyszerű, a kiválasztott terméket vagy szolgáltatást kifizetve letölthetővé válik maga a kupon, amit kinyomtatva megadott időn belül „beválthatunk” a helyszínen. A kuponoldalak sajátossága, hogy nagyon sok partnerrel dolgoznak együtt. A legtöbb kuponoldal igyekszik minőségi garanciát biztosítani minden ajánlathoz, de sokszor előfordul, hogy a kuponoldalon feltüntetett és a valódi szolgáltatás, termék között sajnos eltérés van a felhasználók kárára és bosszúságára. Emiatt azt javasoljuk, hogy egy kupon igénybevétele előtt alaposan tájékozódjunk, illetve itt is érdemes az ismertebb és nagyobb márkák ajánlatai közül mazsolázni.

Magyarországi kuponoldalak

Magyarországon a legismertebb kuponoldal, a Bónusz Brigád, 2010-ben indult el. 2012 márciusában a cég úgynevezett Brigád Pontot nyitott Budapesten, a Váci úton, ami közösségi találkozóhelyként, ügyfélszolgálati pontként és egyben értékesítési helyként is működik. A Bónusz Brigád mellett több kisebb kuponoldal is működik:

Qponverzum.hu

Kuponoldalak.hu

Napiakciók.hu

Hotelkuponok.hu

CIKKAJÁNLÓ

“Jobb, mint a Black Friday”: akciós napok a Fekete Péntek előtt “Jobb, mint a Black Friday”: akciós napok a Fekete Péntek előtt
2018. 11. 13.

Az eBay rukkolt elő vele.

Nem mindegy, hogyan nézed a foci VB-t! Nem mindegy, hogyan nézed a foci VB-t!
2018. 06. 27.

Így véded jobban a szemed: ne sötétben tévézz, és ne legyen túl közel a TV. Ha Ronaldót meglátod, pislogj.

Hírmix és lapszemle: e-commerce trendek Hírmix és lapszemle: e-commerce trendek
2018. 05. 19.

A magyar lakosság 39%-a legalább egyszer vásárolt tavaly online. És további érdekes e-commerce hírek.

Már itthon is elérhető az Instagram vásárlási funkciója! Már itthon is elérhető az Instagram vásárlási funkciója!
2018. 05. 02.

Az Instagramos vásárlás nagy boom előtt áll Magyarországon (is).

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
A Fekete Pénteken a leértékelt repülőjegyek is nagyon népszerűek
2018. 11. 19.
A Black Friday-t, és az utána következő Cyber Monday-t is kihasználják azok, akik olcsó repülőjegyekre szer...
Black Friday – Az Edigital.hu mérlege
2018. 11. 19.
A szárítógépet is sokan keresték Fekete Pénteken.
Összes cikk megtekintése
Hirdetes Magyar Posta Logisztika
© helloblackfriday.hu