Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

A legendás pécsi kesztyű nyomában: bemutatjuk az 1861 Kesztyűmanufaktúrát

A pécsi kesztyűnek már webáruháza is van. Interjú.
Exkluzív kesztyű, autós kesztyű, kasmír, gyapjú, szarvasbőr – olyan kesztyű nem is létezik, amely nem található meg az 1861 Kesztyűmanufaktúra kínálatában.

„Tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat” – vallják a pécsi kesztyűkészítők. Nem túlzás azt állítani, hogy Pécs az európai kesztyűmanufaktúrák fővárosa, ahol az évszázados tradíciók és a modern igények kiszolgálása egybefonódik, így a 21. században is töretlen népszerűségnek örvendenek minőségi darabjaik.

1861 óta folyamatosan zajlik a kesztyűgyártás, megszakítások nélkül?

A pécsi kesztyűgyártás története nyúlik vissza 1861-ig. Ekkora alapította meg Hamerli János az első kesztyűgyárat Pécsett.

Milyen alapanyagokból készülnek a kesztyűk? Röviden milyen lépésekből áll a gyártási folyamat?

A „pécsi kesztyű” minőségi olasz és francia alapanyagokból készül, főként báránynappát, szarvast, irhát használunk a készítés során, de az exkluzív luxuskesztyűk alapanyaga lehet python, peccary, strucc stb. is. A gyártási folyamat, mivel a kesztyűk tradicionálisan még mindig kézzel készülnek – díszítettségtől függően – 8-10 lépésből állnak, ezek: tervezés, szabás, préselés, allangírozás, díszítés, varrás, bélelés, csinosítás, meozás (ellenőrzés), csomagolás.

Az Önök véleménye szerint a jó minőségű műbőr helyettesítheti az eredeti bőr alapanyagot?

A minőségi bőr alapanyag biztosítja az időtállóságot, a strapabírást, így nem igazán helyettesíthető.

Mitől lesz egy kesztyű minőségi darab? 

A több mint 150 éves szaktudás és technológia, továbbá a minőségi alapanyagok biztosítják a kesztyűk kiváló minőségét.

Melyek a legnépszerűbb termékek?

A kesztyűviselés reneszánszát éli, szívesen hordanak az emberek a klasszikus téli, bélelt modelleken kívül autós és csonkaujjú kesztyűket is. Többségében azonban a klasszikus színek (fekete, kék, barna, piros) és formák/modellek a legnépszerűbbek.

Hány országba exportálnak?

A világ minden tájára exportál cégünk, még japán és ausztrál megrendelője is volt a cégnek. Természetesen gyakoribb a megrendelés az északi égtájak országaiból.

A hazai vásárlók hol tudják megvásárolni a termékeiket személyesen? A személyes vásárlás vagy az interneten rendelés népszerűbb?

A hazai vásárlók több mint 50 viszonteladónknál megtalálja termékeinket, az ország nagyobb városaiban fellelhető a „pécsi kesztyű”. Pécsett a Zsolnay Negyedben a Látványmanufaktúra és Kiállítás mellett mintaboltot is üzemeltetünk, mely az év minden napján elérhető bárki számára. Ezen felül természetesen webshopot is működtet cégünk.

Jellemzően milyen forrásból ismerik Önöket a vásárlóik? Internetes, magazinos hirdetésekből, vagy inkább ismerősök, barátok ajánlása alapján?

A vásárlóink főként az interneten találnak ránk, továbbá a pécsi Látványmanufaktúra és Kiállítás látogatóiból kerül ki számos vásárlónk és későbbi megrendelőnk. A külföldi vevőink inkább áruházak képviselői, akik divatheteken, kiállításokon ismerhetik meg évről-évre megújuló kollekciónkat.

Nyáron is vásárolnak az emberek kesztyűt, vagy csupán töredékét a télen megvásárolt mennyiségnek? A férfiak, vagy a nők vásárolnak több kesztyűt? 

Férfiak és nők egyaránt kedvelik termékeinket, sokszor ajándékba vásárolják azokat. A pécsi Látványmanufaktúra és Kiállításhoz kapcsolódó Mintabolt látogatói turisták, akik főként a nyári szezonban fordulnak meg létesítményünkben, így nyáron is sok bőrkesztyű talál gazdára.

Egyedi rendeléseket tudnak teljesíteni?

A kézzel szabás technológiája lehetővé teszi mind az egyedi méretre készítést, mind az egyedi szín/modell elképzelések megvalósítását.

Tervezik a termékpaletta bővítését?

A bőrkesztyű modellek és színek választéka évről-évre bővül.

Mekkora a verseny a kesztyűpiacon? Körülbelül hány kesztyűgyártó tevékenykedik Magyarországon?

Tudomásunk szerint 5-6 tradicionális technológiát alkalmazó cég működik jelenleg a magyar piacon. Ezek a cégek nem jelentenek konkurenciát egymásnak, mivel általában más piacokra dolgoznak, illetve világszinten egyedülálló az a szaktudás, ami Pécs városának szakemberei közt megvan, így az egész világ tulajdonképpen piaca ezeknek a cégeknek.