Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Váza, dekoráció, kisautó és a kicsi én nyomában – Egész pályás letámadás, 3D-ben

Beszkennelnek és kinyomtatnak 3D-ben. Így lesz belőled szobor.
Amikor egy új iparágat próbál valaki bemutatni, megkedveltetni és a szolgáltatását eladni, akkor így kell csinálni: informatívan, videókkal, jól érthető szöveggel, és bő termék választékkal.

Meglepő, de a 3D-s nyomtatásnak a gyökerei az 1800-as évekbe vezethetők vissza, az első szál Francois Willéme festőhöz, szobrászhoz vezet, aki 1860-ban 24 szögből fényképezett le tárgyakat, embereket. Ez jelentette az alapot a három dimenziós szkennelésben, ezt anno fotó szobrászatnak hívták. (A képek alapján alkotta meg szobrot a művész.) A következő mérföldkövet Joseph E. Blanther amerikai térképész jelentette, aki 1892-ben a térképek készítésénél, a rétegezést vezette be.

A következő ugrás már nagyobb az időben, az 1980-as években történt az első konkrét 3D-s, azaz három irányba (magasság, mélység és szélesség) történő nyomtatás. A történet innen már ismerős, mert kezd belopakodni egyelőre a gyártás mindennapjaiba a 3D-s nyomatás. Otthoni változatban jelenleg a tehetősek hobbija és a jövő zenéje, hogy az alkotó a saját tervezésű vázáit, lakásdekorációit a saját nyomtatóján printeli ki.

A FRE3DEE oldal ennek a témának a szakértője. Ahogy a bevezetőben lett említve, okosan van összerakva az oldal, a cél nyilvánvaló, hogy minél több nyomtatót eladjanak, de nem csak ebből élnek.  Hat márkát forgalmaznak, a megcélzott közönség a jelek szerint nem az otthoni hobbisták, akik gyerekjátékot nyomtatnak, hanem a cégeket teszik a célkeresztbe. A nyomtatók mellett persze kellékeket is forgalmaznak, itt érdemes bevezetni a filamend szót, amely azt a műanyag szálat jelenti, amelyet a nyomtatásra használnak. Ebből sokfélét árulnak, ezeknek nem csak az anyaguk különbözik, hanem a színük is.

Még három eladandó dolog található a listán, egyik a 3D-s nyomtatás, ahol a behozott vagy beküldött tervek alapján kinyomtatják a tárgyat. A másik a szkennelés, amikor a kész tárgyat viszik számítógépre. Ebben a tárgykörben a legizgalmasabb az a terület, amikor a személyt szkennelik be. Ezt nem csak úgy, a mulatság kedvéért csinálják, hanem azért, hogy a beszkennelt alakot szoborként lássák viszont... Az izgalmas ebben, hogy a méret az eredeti 1:1-es méret arány is lehet, és persze kisebb is.

A fent leírtak mutatják az oldal üzemeltetőinek a profizmusát, de ezt lehet tovább fokozni. Nem álltak meg itt, hanem képzést is kínálnak, aki szeretné megtanulni a 3D-s tervezés alapjait és a nyomtatással szeretne képbe kerülni, az beiratkozhat a különféle időpontokban induló kurzusokra, amely mindössze hat főtől startolnak.

Ha ez nem lenne elég, feltettek az oldalra videókat, és szakcikkeket, amelyek között szerencsére magyar vonatkozásúakat is találni. Ez a terület ismét a célközönséget, a cégeket szólítja meg, akik a prototípus készítésben vagy szerszám gyártásban érdekeltek. Nekik nyújtanak egy csomó ötlet, hogy miként alkalmazható ez a technológia.