Óriási akciók egy helyen – Hello Black Friday
A Black Friday akcióportál!
nap
óra
perc
mperc
Támogató

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Szerző: Galambos Dániel
2018. 06. 09. |

Alexa, a megszólítását követően megérti a kérdésünket, és válaszol rá.

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Okoslakás egyelőre felénk még a jövő zenéje, de tőlünk nyugatabbra és az óceánon túl már a mindennapok realitása: a kívánt zene hang utasításra kapcsolódik be, a termosztát pedig emeli a hőmérsékletet, miután mondtuk. De ezért a kényelemért, lehet, hogy nagy árat kell fizetnünk.

Az internetes keresők, a közösségi oldalak, a levelező rendszerek folyamatosan naplózzák a tevékenységeinket, gyűjtik rólunk az adatokat, így építik ki a felhasználói profilunkat. Mindez a mi “érdekünkben” történik, hogy személyre szabottabb hirdetéseket tudjanak kínálni. Cserébe, alig marad olyan területe az életünknek, amelyről nem tudnak.

Az a generáció, amely ebben nő fel, jóval kevésbé óvatos, mint az idősebbek, akik nem ismerik teljesen ezeket a rendszereket és fenntartásokkal rendelkeznek a multinacionális cégekkel, kormányokkal kapcsolatban. (Lásd a Facebook adatkezelési botránya.)

A fiataloknak teljesen természetes ez a hozzáállás, ennek is köszönhetően, nemsokára teljes lesz a lefedettség itthon is, mivel már nem csak az interneten hagyott “lábnyomunkat” tudják követni, naplózni, hanem a privát élet minden része is erre a sorsra jut.

Ennek az érintetlenül maradt területnek a becserkészése már néhány éve elindult, a nagy nevek közül gyakorlatilag mindenki ráugrott erre a szegmensre, amely nagyon virágzik.

Az Apple a Siri, a Microsoft a Cortana, a Samsung a Birby, a Google a Home elnevezésű, fülelő, kívánságot leső, mesterséges intelligenciát tartalmazó, tanulékony személyi asszisztenst veti be.

Akit, azaz amit szeretnének megelőzni, beérni, az a világ egyik legnagyobb webáruháza, az Amazon által kifejlesztett Alexa. A hengeres hangszórónak kinéző, hét mikrofonnal és hangszóróval felszerelt eszköz 180 eurós verziója Echo névre hallgat.

Alexa női hangon beszél, a megszólítását követően – mint egy ember –  megérti az utasítást, vagy a kérdést, és válaszol rá. Így már tud mesét mondani a gyermeknek, kalandjátékot vagy kvíz játékot játszani, recepteket felolvasni. De ez csak lehetőségek egy kicsiny részét képezi, az Egyesült Királyságban a BBC és Jamie Oliver is be van kötve a kínálatba. A legfontosabb persze, hogy szóban is lehet rendelni az Amazonról…

Ez még nem minden, mert Alexa nyelv értése a helyhez lett szabva, tehát jól megérti a brit akcentust, és a helyi szokásokkal és a szlenggel is tisztában van.

Akik tartanak a rendszertől, azoknak feláll a szőr a karjukon, a gardrób szobába vagy a szekrénybe telepített Alexa verziótól, amely 360 fokos videót és képeket is rögzít, azért, hogy később vásárlásra csábítsa a felhasználót. Ezt úgy is próbálja elérni, hogy megmutatja a gazdának, miként nézne ki a kiszemelt ruhában…

Az Echo Plus változat pedig fel tudja fedezni a lakásban lévő okos eszközöket, ezekkel kapcsolatba lép és rajta keresztül lehet vezérelni a fűtést-hűtést, világítást, mosógépet és sok egyéb szerkentyűt.

Alexa, az általa begyűjtött adatokat felhőbe küldi és ott tárolja, a trükk ott van, hogy a rendszerfüggetlen, tehát az okostelefontól kezdve, az autóig, az emberszerű robotba, okos hangszóróba, tehát szinte mindenhova be lehet építeni. Így az egész lakást, háztartást le lehet fedni általa, aminek a nagy cégek nagyon örülnek, mert még egy terület, ahonnan vevőt lehet szerezni.

Hogy mekkora a jelenje és milyen jövőt látnak benne a fejlesztők, arról sokat elárul, hogy az Alexa 2014-es érkezése óta már bőven ötmillió db fölé szaladtak az eladásai. Az Amazonnál kb. ötezer, azaz 5000 munkatárs foglalkozik csak az Alexa tökéletesítésével.

CIKKAJÁNLÓ

niuni – ékszerek Lepp Dorina szépségkirálynőtől niuni – ékszerek Lepp Dorina szépségkirálynőtől
2018. 08. 18.

Lepp Dorinával, a Niuni Collections nevű ékszermárka megálmodójával beszélgettünk.

Chatbotok az online kereskedelemben Chatbotok az online kereskedelemben
2018. 08. 22.

Hogyan teszik könnyebbé az online vásárlást a chatbotok?

Borzasztó ruhák és hátizsák a macskának: így ne vásároljunk online Borzasztó ruhák és hátizsák a macskának: így ne vásároljunk online
2017. 11. 20.

Az online vásárlás kényelmének néha nagy ára van.

Ingyenes 3D lábanalízis a Hervis-ben Ingyenes 3D lábanalízis a Hervis-ben
2018. 05. 30.

Ma már nem pusztán termék eladásról szól egy bolt. Itt egy példa egy jó kis kiegészítő szolgáltatásra.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
A Fekete Pénteken a leértékelt repülőjegyek is nagyon népszerűek
2018. 11. 19.
A Black Friday-t, és az utána következő Cyber Monday-t is kihasználják azok, akik olcsó repülőjegyekre szer...
Black Friday – Az Edigital.hu mérlege
2018. 11. 19.
A szárítógépet is sokan keresték Fekete Pénteken.
Összes cikk megtekintése
Hirdetes Magyar Posta Logisztika
© helloblackfriday.hu