Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Szerző: Galambos Dániel
2018. 06. 09. |

Alexa, a megszólítását követően megérti a kérdésünket, és válaszol rá.

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Okoslakás egyelőre felénk még a jövő zenéje, de tőlünk nyugatabbra és az óceánon túl már a mindennapok realitása: a kívánt zene hang utasításra kapcsolódik be, a termosztát pedig emeli a hőmérsékletet, miután mondtuk. De ezért a kényelemért, lehet, hogy nagy árat kell fizetnünk.

Az internetes keresők, a közösségi oldalak, a levelező rendszerek folyamatosan naplózzák a tevékenységeinket, gyűjtik rólunk az adatokat, így építik ki a felhasználói profilunkat. Mindez a mi “érdekünkben” történik, hogy személyre szabottabb hirdetéseket tudjanak kínálni. Cserébe, alig marad olyan területe az életünknek, amelyről nem tudnak.

Az a generáció, amely ebben nő fel, jóval kevésbé óvatos, mint az idősebbek, akik nem ismerik teljesen ezeket a rendszereket és fenntartásokkal rendelkeznek a multinacionális cégekkel, kormányokkal kapcsolatban. (Lásd a Facebook adatkezelési botránya.)

A fiataloknak teljesen természetes ez a hozzáállás, ennek is köszönhetően, nemsokára teljes lesz a lefedettség itthon is, mivel már nem csak az interneten hagyott “lábnyomunkat” tudják követni, naplózni, hanem a privát élet minden része is erre a sorsra jut.

Ennek az érintetlenül maradt területnek a becserkészése már néhány éve elindult, a nagy nevek közül gyakorlatilag mindenki ráugrott erre a szegmensre, amely nagyon virágzik.

Az Apple a Siri, a Microsoft a Cortana, a Samsung a Birby, a Google a Home elnevezésű, fülelő, kívánságot leső, mesterséges intelligenciát tartalmazó, tanulékony személyi asszisztenst veti be.

Akit, azaz amit szeretnének megelőzni, beérni, az a világ egyik legnagyobb webáruháza, az Amazon által kifejlesztett Alexa. A hengeres hangszórónak kinéző, hét mikrofonnal és hangszóróval felszerelt eszköz 180 eurós verziója Echo névre hallgat.

Alexa női hangon beszél, a megszólítását követően – mint egy ember –  megérti az utasítást, vagy a kérdést, és válaszol rá. Így már tud mesét mondani a gyermeknek, kalandjátékot vagy kvíz játékot játszani, recepteket felolvasni. De ez csak lehetőségek egy kicsiny részét képezi, az Egyesült Királyságban a BBC és Jamie Oliver is be van kötve a kínálatba. A legfontosabb persze, hogy szóban is lehet rendelni az Amazonról…

Ez még nem minden, mert Alexa nyelv értése a helyhez lett szabva, tehát jól megérti a brit akcentust, és a helyi szokásokkal és a szlenggel is tisztában van.

Akik tartanak a rendszertől, azoknak feláll a szőr a karjukon, a gardrób szobába vagy a szekrénybe telepített Alexa verziótól, amely 360 fokos videót és képeket is rögzít, azért, hogy később vásárlásra csábítsa a felhasználót. Ezt úgy is próbálja elérni, hogy megmutatja a gazdának, miként nézne ki a kiszemelt ruhában…

Az Echo Plus változat pedig fel tudja fedezni a lakásban lévő okos eszközöket, ezekkel kapcsolatba lép és rajta keresztül lehet vezérelni a fűtést-hűtést, világítást, mosógépet és sok egyéb szerkentyűt.

Alexa, az általa begyűjtött adatokat felhőbe küldi és ott tárolja, a trükk ott van, hogy a rendszerfüggetlen, tehát az okostelefontól kezdve, az autóig, az emberszerű robotba, okos hangszóróba, tehát szinte mindenhova be lehet építeni. Így az egész lakást, háztartást le lehet fedni általa, aminek a nagy cégek nagyon örülnek, mert még egy terület, ahonnan vevőt lehet szerezni.

Hogy mekkora a jelenje és milyen jövőt látnak benne a fejlesztők, arról sokat elárul, hogy az Alexa 2014-es érkezése óta már bőven ötmillió db fölé szaladtak az eladásai. Az Amazonnál kb. ötezer, azaz 5000 munkatárs foglalkozik csak az Alexa tökéletesítésével.

CIKKAJÁNLÓ

Női szemmel: a Wish top termékei (1. rész) Női szemmel: a Wish top termékei (1. rész)
2018. 07. 06.

A Wish.com meghódította Magyarországot is. Sokan órákat töltenek el ott böngészéssel és vásárlással.

Hello Black Friday túlélőcsomag Hello Black Friday túlélőcsomag
2017. 10. 06.

Az akciós vásárlás, főleg egy Black Friday alkalmával bizony néha valódi túlélőpróba. Tippekkel, infógrafikával segítünk neked!

Lilla Sellei Bags táska webáruház – interjú Lilla Sellei Bags táska webáruház – interjú
2018. 08. 16.

Magyar márkákat bemutató sorozatunkban ezúttal egy stílusos táska webshop tulajdonosával beszélgettünk.

Egyre több a vásárlókat célzó adathalász támadás Egyre több a vásárlókat célzó adathalász támadás
2018. 07. 02.

Összefoglaljuk, miről ismerszik meg egy hamis webáruház.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu