Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Szerző: Galambos Dániel
2018. 06. 09. |

Alexa, a megszólítását követően megérti a kérdésünket, és válaszol rá.

Amazon Alexa – Aki “minden” kívánságunkat teljesíti

Okoslakás egyelőre felénk még a jövő zenéje, de tőlünk nyugatabbra és az óceánon túl már a mindennapok realitása: a kívánt zene hang utasításra kapcsolódik be, a termosztát pedig emeli a hőmérsékletet, miután mondtuk. De ezért a kényelemért, lehet, hogy nagy árat kell fizetnünk.

Az internetes keresők, a közösségi oldalak, a levelező rendszerek folyamatosan naplózzák a tevékenységeinket, gyűjtik rólunk az adatokat, így építik ki a felhasználói profilunkat. Mindez a mi “érdekünkben” történik, hogy személyre szabottabb hirdetéseket tudjanak kínálni. Cserébe, alig marad olyan területe az életünknek, amelyről nem tudnak.

Az a generáció, amely ebben nő fel, jóval kevésbé óvatos, mint az idősebbek, akik nem ismerik teljesen ezeket a rendszereket és fenntartásokkal rendelkeznek a multinacionális cégekkel, kormányokkal kapcsolatban. (Lásd a Facebook adatkezelési botránya.)

A fiataloknak teljesen természetes ez a hozzáállás, ennek is köszönhetően, nemsokára teljes lesz a lefedettség itthon is, mivel már nem csak az interneten hagyott “lábnyomunkat” tudják követni, naplózni, hanem a privát élet minden része is erre a sorsra jut.

Ennek az érintetlenül maradt területnek a becserkészése már néhány éve elindult, a nagy nevek közül gyakorlatilag mindenki ráugrott erre a szegmensre, amely nagyon virágzik.

Az Apple a Siri, a Microsoft a Cortana, a Samsung a Birby, a Google a Home elnevezésű, fülelő, kívánságot leső, mesterséges intelligenciát tartalmazó, tanulékony személyi asszisztenst veti be.

Akit, azaz amit szeretnének megelőzni, beérni, az a világ egyik legnagyobb webáruháza, az Amazon által kifejlesztett Alexa. A hengeres hangszórónak kinéző, hét mikrofonnal és hangszóróval felszerelt eszköz 180 eurós verziója Echo névre hallgat.

Alexa női hangon beszél, a megszólítását követően – mint egy ember –  megérti az utasítást, vagy a kérdést, és válaszol rá. Így már tud mesét mondani a gyermeknek, kalandjátékot vagy kvíz játékot játszani, recepteket felolvasni. De ez csak lehetőségek egy kicsiny részét képezi, az Egyesült Királyságban a BBC és Jamie Oliver is be van kötve a kínálatba. A legfontosabb persze, hogy szóban is lehet rendelni az Amazonról…

Ez még nem minden, mert Alexa nyelv értése a helyhez lett szabva, tehát jól megérti a brit akcentust, és a helyi szokásokkal és a szlenggel is tisztában van.

Akik tartanak a rendszertől, azoknak feláll a szőr a karjukon, a gardrób szobába vagy a szekrénybe telepített Alexa verziótól, amely 360 fokos videót és képeket is rögzít, azért, hogy később vásárlásra csábítsa a felhasználót. Ezt úgy is próbálja elérni, hogy megmutatja a gazdának, miként nézne ki a kiszemelt ruhában…

Az Echo Plus változat pedig fel tudja fedezni a lakásban lévő okos eszközöket, ezekkel kapcsolatba lép és rajta keresztül lehet vezérelni a fűtést-hűtést, világítást, mosógépet és sok egyéb szerkentyűt.

Alexa, az általa begyűjtött adatokat felhőbe küldi és ott tárolja, a trükk ott van, hogy a rendszerfüggetlen, tehát az okostelefontól kezdve, az autóig, az emberszerű robotba, okos hangszóróba, tehát szinte mindenhova be lehet építeni. Így az egész lakást, háztartást le lehet fedni általa, aminek a nagy cégek nagyon örülnek, mert még egy terület, ahonnan vevőt lehet szerezni.

Hogy mekkora a jelenje és milyen jövőt látnak benne a fejlesztők, arról sokat elárul, hogy az Alexa 2014-es érkezése óta már bőven ötmillió db fölé szaladtak az eladásai. Az Amazonnál kb. ötezer, azaz 5000 munkatárs foglalkozik csak az Alexa tökéletesítésével.

CIKKAJÁNLÓ

Rágógumit dobott piacra a Halls Rágógumit dobott piacra a Halls
2018. 07. 04.

Új termékeket figyelő rovatunk egy új rágógumira lelt.

Gép a XXI. századból – Korunk tükre a szelfigép Gép a XXI. századból – Korunk tükre a szelfigép
2018. 05. 14.

Cipőt a cipőboltból, szelfigépet a szelfigép kölcsönzőből.

Foxpost akció: Küldj csomagot 99 Ft-ért! Foxpost akció: Küldj csomagot 99 Ft-ért!
2018. 11. 05.

November 5-től akcióznak kb. 18 helyszínen lévő csomagautomatánál.

Így javítja a kiterjesztett valóság a vásárlási élményt Így javítja a kiterjesztett valóság a vásárlási élményt
2018. 08. 15.

Szélesebb ruhapróba lehetőség okostükör, augmented reality segítségével.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday – MANGO – 30%-os akció!
2018. 11. 23.
A MANGO-nál 30% kedvezmény van vasárnapig, a BLACK18 kóddal, minden termékre!
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu