Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Black Friday történelem

Szerző: HBF
2017. 09. 20. |
black friday
cyber monday
fekete péntek
gyerekpéntek
internetes vásárlás napja
nyárzuhanás
singles day
történelem
white friday

Honnan ered és hogyan terjed a Black Friday kezdeményezés a nagyvilágban és itthon?

Black Friday történelem

A Black Friday kifejezés mára mindenki számára egyértelmű jelentéssel bír, a kihagyhatatlan kedvezmény lehetőségét ígéri. Hogyan alakult ki ez a hagyomány, mi a jelentősége, milyen hasonló kezdeményezések vannak még a világban és Magyarországon? Írásunkból mindent megtudhat a Black Friday történelem kapcsán.

Az internetes vásárlási akciókat két nagy csoportra tudjuk osztani. Az akciók kötődhetnek egy adott, kiemelt naphoz, vagy lehetnek, a hagyományos, „offline” értékesítési világból ismert kedvezménytípusok online verziói. Mivel az internetes kereskedelem az első típusban teremtett „ikonikus” fogalmakat, ezekkel foglalkozunk ebben az írásban. Az internetes akciótípusok részletes bemutatását pedig itt találhatja.

Black Friday történelem

A Black Friday történelem a név eredetének tisztázásával kezdődik. A “fekete péntek”, annak ellenére, hogy nevében látszólag igen homályosan utal csak az ekkor elérhető hatalmas árkedvezményekre és választékra, mára szinte varázsigéjévé vált az online vásárlás világának. A Black Friday kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, a hálaadást, az amerikai telepesek első áttelelésének emléket állító ünnepnapot követő péntekre utal. Az amerikai vásárlási szokások alapján ez hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Mivel a hálaadás az USA-ban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek november 23-29. kerül megrendezésre. A világ többi, Black Friday-től megfertőzött részében, ez az akciós nap értelemszerűen nem kötődik ennyire a hálaadás ünnepéhez. Magyarországon a hivatalos Black Friday nap, november 24.

Miért kapott ilyen fekete nevet ez a vásárlók szempontjából egyébként pozitív nap?

A „Black” kifejezés eredeti, amerikai nyelvi környezetében valóban valamilyen drámai jelenségre utal. Megjelenése az 1869-es pénzügyi válsághoz kapcsolódik, amikor egy „fekete, gyászos” nap alatt hatalmas pénzmennyiség füstölt el a tőzsdén, romba döntve ezzel sokak életét. A Black Friday kifejezés szerencsére ennél kevésbé tragikus jelenségre utal. A hálaadást követő napnak a Philadelphiai Rendőrség adta 1966-ban a „Fekete Péntek” nevet. A karácsonyi bevásárlószezon indulása ugyanis, ahogy mindenhol a világon, hatalmas dugókkal, tömeggel és rendfenntartó szempontból rengeteg munkával jár. A „Black” kifejezés eredettörténete egy másik, könyveléstechnikai vonalról is beszél. A kereskedői és a marketing megközelítésben a kifejezés egy pozitív változásra világít rá, ugyanis a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Mi a jelentősége a Black Friday-nek?

A Black Friday történelem az amerikai életmód gyümölcse. Mivel a Black Friday napi bevételek a kereskedők teljes évi forgalmának akár negyedét is adhatják, mindenki fokozott figyelemmel készül erre a napra. A karácsonyi forgatag is ilyenkor nyit, a kereskedők ekkor helyezik ki karácsonyi dekorációikat. Ezt a napot a vásárlók annyira komolyan veszik, hogy a fekete péntek alkalmából sokan szabadnapot vesznek ki. Korán kezdődik a Black Friday az USA-ban. Sok kereskedő brutálisan korán nyit, többségük már hajnali 5 órakor, de van, aki ennél is korábban. Vannak olyan áruházláncok, ahol éjfélkor kezdődik a kereskedés, és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be. A Black Friday nap legvonzóbb tulajdonsága persze, hogy ezen a napon a kereskedők rendkívül alacsony, egyes termékek esetében akár önköltség alatti árakat adnak a vásárlóknak.

Cyber Monday

A Cyber Monday kifejezés tulajdonképpen a Black Friday szinonimája. A két név ugyanazt a jelenséget írja le. Ha a két kifejezés viszonyát vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a Black Friday a nagyobb kategória, az egész amerikai vásárlási piacot meghatározó jelenséget foglalja magában. A Cyber Monday kifejezetten az online kereskedelem népszerűsítése érdekében született. A kezdeményezés nem várt sikert hozott, a kereskedők bevallása szerint a Cyber Monday az online kereskedelem bevételeinek több mint 70%-át hozza az Egyesült Államokban.

Black Friday klónok a világban

A Black Friday típusú, azaz az egy adott napra koncentráló kereskedelmi stratégia, az amerikai szokások átvétele mellett és helyett, más országokban, más napokat megszállva, önálló kezdeményezésként is feltalálható.

Singles’ Day – A szinglik napja

A Singles’ Day vagy Guanggun Jie, Kínában valósítja meg a Black Friday modellt. A szó jelentése költői fordításban: a lombtalan ágak ünnepe. Az 1993-as, egyetemista körökben kialakuló eredeti kezdeményezés szerint a még el nem köteleződött agglegények és magánzó hölgyek napja volt ez. Illetve az ekkor tömegesen lebonyolított „vakrandik” alkalma. A csak 1-es számokból álló, november 11-re (11.11) időzített alkalom, az – akár a kínai népességpolitika eredményeként – egyedülálló emberek büszkeségét szeretni táplálni. A Black Friday kedvezménylogika eredményeképpen ez az ünnep lett a legfőbb internetes bevásárlási nap Kínában, és a népességszám miatt az egész világon is. A kezdeményezés fő támogatói a nagyobb kínai online áruházak (Alibaba, Taobao). Egy beszédes adat. Az Alibaba-n, 2017-ben, két perc alatt az 1 milliárd dollárt (úgy 267 milliárd forintot) költöttek a vásárlók. Egy óra után ez a  szám 10 milliárd dollárt hozott a „csupasz ágak ünnepe”.

White Friday 

Ahogy láttuk, a Black Friday történelem motorjai maguk a legnagyobb online kereskedőházak. A White Friday – a nyugati világ „fekete napjától” önmagát 180 fokosan megkülönböztető „fehér nap” – a közel-keleti világ legnagyobb webkereskedelmi oldalának, az Egyesült Arab Emirátusokban működő Souq.com kezdeményezése. A White Friday a névválasztásban kifejeződő szembetűnő ellenpontozást leszámítva nem sokat módosított a Black Friday modellen, ugyanabban az időben kerül megrendezésre, mint Amerikában. White Friday-kor a Mastercard 15%-os kedvezményt biztosít minden Souq.com vásárló számára, népszerűsítve ezzel az online felületeken történő kártyás vásárlást.

Magyarországi példák

A Black Friday történelem Magyarországon is jelen van. A fekete péntekhez hasonló kezdeményezések nem új keletűek Magyarországon. A Neo Interactive ügynökség 2010-ben hozta létre, és szervezi meg azóta is minden év november elején az Internetes Vásárlás Napját. Az Internetes Vásárlás Napján a csatlakozó kereskedők, márkák, kuponos oldalak speciális, csak az adott napon elérhető akciókat kínálnak a vásárlók számára. Az Internetes Vásárlás Napjához hasonló akciók Magyarországon még az augusztus végén megrendezésre kerülő Nyárzuhanás. Ez a kezdeményezés egyedi iskolakezdési ajánlatokkal segíti a szülőket a szeptemberi visszatérésben. És ha már a gyerekeknél tartunk, ugyanehhez a családhoz tartozik a szintén novemberben futó Gyerekpéntek, ahol a karácsonyi gyermekajándékok beszerzésének ad támogatást az akció.

A Black Friday történelem mozgatóereje az, hogy a modellt a nagyobb márkák is szívesen alkalmazzák saját termékeik értékesítése során. Magyarországon is, a Black Friday időszakban több nagyobb online webáruház jelentkezik önálló Black Friday nappal.

CIKKAJÁNLÓ

Ne hagyd ki az Aliexpress 90%-os Black Friday akcióját! Ne hagyd ki az Aliexpress 90%-os Black Friday akcióját!
2018. 11. 22.

A legnagyobb kínai webáruház sem maradhat ki a Fekete Péntekből.

Itt a toplista! Országok, ahol jellemző a megrendelt csomagok visszaküldése Itt a toplista! Országok, ahol jellemző a megrendelt csomagok visszaküldése
2018. 09. 02.

Vannak olyan országok Európában, ahol tavaly a vásárlók közel fele visszaküldött legalább egy csomagot.

eMAG, a kelet-európai óriás eMAG, a kelet-európai óriás
2017. 10. 06.

Magyarország második webplázája Romániában indult, ahol főiskolája is van, sikerét pedig a Black Friday mozgalomnak köszönheti.

Extreme Digital, a legnagyobb Extreme Digital, a legnagyobb
2017. 10. 09.

Az edigital.hu, a legnagyobb webshop sikertörténete egy gimnazista nyári munkájával kezdődött.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Kína letarolja a világot?
2019. 11. 22.
Miért Kínából? A magyar vásárlók elsősorban minőségi termékeket, jó ár-érték arányt és különleges, a hazai ...
Alig ért véget a Fekete Péntek, máris itt a következő!
2019. 11. 20.
Az Extreme Digital a szokottnál előbb, múlt pénteken tartotta meg a vásárlás karácsonyát, azaz a Black Frid...
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Online főzés és cset az unokákkal: mobilhasználat az idősebb korosztályban
2020. 05. 06.
A fiatalabbak mára valószínűleg már el sem tudnák képzelni mindennapjainkat az okoskütyük használata nélkül...
Black Friday helyett Light Friday!
2019. 11. 27.
Fényvisszaverő mellényeket, karpántokat és villogókat oszt a rendőrség pénteken, a Látni és látszani kampán...
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Vive Black Friday és Cyber Monday
2019. 11. 29.
Több tízezer forintot spórolhat az, aki Vive virtuális valóság eszközt vásárol a Cyber hétvégén. A Black Fr...
Indul a Geekbuying Black Friday is!
2019. 11. 27.
A Black Friday hivatalos időpontja november 29., de általában több napos eseményről van szó, és már javában...
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Interneten vásárolsz? Ezekre figyelj!
2019. 11. 12.
Egy 2018-as összesítés szerint 5,4 millió magyar vásárolt rendszeresen webshopban. A felmérések azt mutatjá...
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu