Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Webáruházak – Vissza a természetbe!

Cickafark tea, josta szörp, sáfrányos szeklice - ma már ilyen termékek is kaphatók webáruházban.
Egyre népszerűbbek a déd- és nagyanyáink által alkalmazott módszerek a befőtt eltevésre, és a szörp készítésre. Visszatértek a régi dolgok és már forgalomba is kerültek!

Egyre fejlettebb a technológia és ezáltal egyre több mindent meg tud valósítani az emberiség és egye magasabbra jut. A kütyük és az internet által uralt világban a táplálkozás és sok más téren kezdünk visszatérni viszont azokhoz a természetes módszerekhez, amelyeknek több évszázados a hagyománya.

Egyre nagyobb divat ez, egyre többen tesznek el újra maguk gyümölcsöt, készítenek szörpöt, vagy vásárolnak ilyen-olyan házi készítésű terméket.

Szerencsére nem csak a helyi piacokon lehet hozzájutni ezekhez, hanem a webáruházakban is.

Sáfrányos szeklice


Ha szétnézünk a Kreiner Margit őstermelő által üzemeltetett Kreinerherbal.hu oldalon, jó pár szokatlan névvel találkozhatunk, amelyet szinte csak a szakmabeliek ismernek.

Kezdésnek ott a sáfrányos szeklice, amit kerti pórsáfrányként, olajözönként vagy Carthamus tinctorius-ként ismerhetnek a bennfentesek.

Ez a növény a trópusi Afrikából származik és az őszirózsafélék családjába tartozik. Nem most kezdte a karrierjét a konyhában: régi fűszer és festőnövény, de az utóbbi fél évszázadban leginkább az olajos magváért termesztik.

Ismeretlen szó lehet még a tinktúra, amely híg alkoholos vagy vizes folyadékot jelent, amiben feloldott növényi részek találhatók.

Ez az angol oldat szóból érkezett, aminek az eredete a latin fest, áztat kifejezés. A josta pedig sima héjú, sötét színű, áfonyás aromájú gyümölcsöt jelent. A jostát az egres és a fekete ribizli (más néven köszméte, piszke) keresztezéséből nemesítették.

A választék


Szinte minden érzékszervre hatnak a termékek. A sláger az üveges lecsó, ez télen jön jól, mikor a frissen bedolgozott paprika, paradicsom a téli hidegben melegen az asztalra kerül. Hasonló szerepet töltenek be a savanyúságok, amelyek vitamin utánpótlásként is szolgálnak.

A szörpök szintén jól jönnek, nagyságrendekkel másabb ízvilággal rendelkeznek, mint a megszokott üdítőitalok.

Az egyre ismertebb levendula mellett ott a kökény, málna, megy, ribizli, eper, áfonya és a szeder. A josta ami izgalmasabb, ez a fentebb említett ismeretlen gyümölcsből készült szörp.

Krémek és teák


Krémekből széles a választék, a paprika és a padlizsán krém az ismertebbek közé tartozik, a kevésbé hétköznapiak lilahagymából, foghagymából és a medvehagymából készülnek. Ez egy jó átkötő szöveg a teákhoz, ahol aranyvesszőből, cickafarkból és csalánból is készült szálas tea. A cukorbetegeknek pedig ott a mentsvár: a cukorőr keverék.