Óriási akciók egy helyen – Hello Black Friday
Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Szerző: Ádám
2017. 11. 09. |
ajándék
játék
lego
történelem

Legótörténet a fajátékoktól a Millenium Falconig.

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Manapság nincs élő ember, aki ne ismerné, vagy ne került volna kapcsolatba bármilyen formában a Legoval az összerakástól kezdve egészen a csontig hatoló fájdalommal járó belelépésig. Ezt remekül bizonyítja az is, hogy bár a Business Insider szerint tavaly a 10 legerősebb márkából a Lego értékét tekintve az utolsó volt a listán, ismertség szerint mégis az előkelő második helyet foglalta el a Walt Disney mögött. Köszönhető mindez annak, hogy a dán Christiansen család remekül kiokoskodta, miként férkőzhetnének be minden gyerek játékdobozába.

Leg godt! Azaz „Játssz egy jót!” – hangzik a dán mondás Ole Kirk Christiansentől, amivel közel sem egyszerűen, de utánozhatatlan sikerrel indult útjára a játékkészítő vállalkozás Billundból. Akkor még az öreg Christiansen sem tudta, hogy a név latin jelentései az „összerakni” „megosztani” és „átadni”. A Lego nevet hivatalosan 1934-ben vették fel, de előtte is, utána is sok minden történt. A cég életútja a játéktörténelemben nemhogy tündérmesébe illő, inkább maga a tündérmese a nehéz időkben boldogulni próbáló ácsról és fiairól, akik számtalan kísérletezés és megpróbáltatás közepette megtalálták a siker kulcsát az univerzális műanyagkockákban.

Ole ácsműhelyt üzemeltetett, de sajnos jött a válság, és embereit kénytelen volt elbocsátani, ezzel együtt pedig új piacot találni mesterségének. Kiemelkedő minőségű fajátékokat kezdett gyártani csiszolt nyírfából, közel 30 különböző fajtát 3 rétegű lakkbevonattal. Ez mind szép és jó, de a válság okozta gazdasági helyzetben az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy évente több alkalommal is igényes játékokat vásároljanak, ezért sokszor csak élelmiszerekre tudta cserélni portékáját a házaló mester.

A világmegváltó műanyag

A második világháborút követően Ole Koppenhágában járt, és figyelmes lett egy akkor vadonatúj gépezetre, a műanyagprésre. Ezt megvásárolva először kisebb állatfigurákat gyártottak fiával, Godtfreddel, később pedig egyre finomítottak módszereiken, és a fajátékok mellett összerakható és kisebb, a kevésbé tehetősek számára is elérhető játékokat készítettek. 1949-ben már kétszáz különböző fa- és műanyagjáték ékesítette a cég palettáját, köztük a ma ismert építőkocka ősével. Ekkor még nem volt közismert, az eladások 50%-át adó műanyagjátékok közt is elenyésző volt az a rész, amit a kis kockák termeltek.

Rend a lelke mindennek

Történt egyszer, hogy Godtfred Angliából utazott hazafelé 1954-ben, és a hajón egy dán üzletember arról panaszkodott neki, hogy a játékpiac bizonytalan, nem jó termék, mert nincs benne rendszer. Godtfred ekkor döbbent rá, hogy összekombinálható játékokra van szükség, melynek minden új elemét érdemes beszerezni a már meglévők bővítésének céljából. Ennek a gondolatmenetnek lett a végeredménye a Lego-kocka, ezzel tudott végtelen játéklehetőséget nyújtani a gyerekeknek fejlesztve képzelőerejüket és kreativitásukat. Az 1955-ös Nürnbergi játékkiállításon ugyan nem aratott elsöprő sikert, de a dániai értékesítés a következő évben megduplázódott. A ma ismert, és máig is kompatibilis (!) kocka-dizájnt 1958-ban fejlesztették ki, és védették le. Azóta minden egyes elem tökéletesen illeszkedik egymáshoz, a kivételes minőség és precizitás jegyében a legót 2 ezredmilliméteres pontossággal gyártják. Ugyanebben az évben az alapító atya, Ole március 11-én elhunyt, és már nem lehetett részese a későbbi sikertörténetnek. Innentől kezdett el szárnyalni a Lego márkanév és forrt össze mindörökre a kreatív építőjáték fogalmával.

Itt készülnek a kis kockák

Itt készülnek a kis kockák

Az építkezés folyik tovább

1995-ben Godtfred is meghalt 74 éves korában, ekkor a vállalat irányítását fia, Kjeld Kirk Kristiansen vette át, aki 2004-ig ült az igazgatótanács elnöki székében. Őt a Lego történetében az első családon kívüli elnök, Jørgen Vig Knudstorp követte, aki azóta is betölti pozícióját. 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját a Lego-kocka, 2009 óta az eladásaik alapján a világ ötödik legnagyobb játékgyártójává váltak, és 2013-ban megtriplázták a 2007-es eladásokat, a következő évben pedig már a márkanév 80. évfordulóját ünnepelték. 2016-ra a globális alkalmazottak száma meghaladta a 18 ezret, és termékeikkel 140 ország piacán foglaltak helyet. Becsléseik szerint az elmúlt 50 évben 400 milliárd elemet gyártottak.


A Lego termékei a világ 140 országában megtalálhatók, a gyártás viszont kevés ország, köztük Magyarország kiváltsága. A Lego a Nyíregyházi Ipari Parkban üzemeltet gyárat 2008 óta, ahol 2100 embernek adnak munkát. A komplexum összterülete 168.000 m2, ahol 356 géppel 17 millió doboz játékkockát készítenek évente. A gyár tavaly megkezdett bővítési projektjét idén is folytatják, a jóváhagyott fázisokat megépítik.


A Lego és a másik őrület

A világ második legnépszerűbb márkája nem meglepő, hogy óriási lenyomatott hagyott a fogyasztókon, és valóságos kultuszt teremtett. (Igen, én is fogok idén legót ajándékozni, és már a GyerekPénteken megveszem!)

Ha összekapcsoljuk az egyik őrületet a másikkal, képzelhetik, mi sül ki belőle. A Dailydot tavalyi listája alapján a Star Warsból sokak által ismert és bálványozott ezeréves sólyom, azaz a Millenium Falcon ultimate collector’s edition kiadása nyerte a legdrágább Lego címét. A Luke Skywalkert, Han Solot, Princess Leiát, Csubakkát, és Obi-Wan Kenobit is tartalmazó készlet 4532 amerikai dollárba, azaz csaknem 1.22 millió forintba kerül, 5174 darabból áll, és egy timelapse videón most meg is nézhetik, micsoda élmény összerakni ezt a csodát.

A listán egyébként további szereplők is fellelhetők a Csillagok Háborújából. A hetedik helyen találjuk a birodalmi csillagromboló 3096 darabos műanyag mását 1500 dollárért, vagyis 400 ezer forintért, az utolsó előtti pedig maga a Halálcsillag II, amit 3447 elemből kell összeállítani. A szorgos munkáért pedig 1400 dollárt fizethetünk, ami körülbelül 377 ezer forintnak felel meg.

Rendkívül meglepő, hogy a következő rekord is a Star Warshoz kötődik. A valaha épített legnagyobb legómonstrum egy X-wing fightert ábrázol. A megjelenésében sem szerény műalkotás 5 millió darabból áll, 13 méter hosszú, 13,5 méteres szárnyfesztávval rendelkezik, és több mint 20 tonnát nyom. Mindezt 32 ember építette egy egész éven keresztül. Nézzék!

CIKKAJÁNLÓ

Hogyan működnek az árösszehasonlító oldalak? Hogyan működnek az árösszehasonlító oldalak?
2017. 09. 28.

Ismerje meg az online vásárlás szuperfegyverét, és spóroljon mindig annyit, mint egy Black Friday akción!

Meddig bírja Hosszú Katinka a víz alatt? Meddig bírja Hosszú Katinka a víz alatt?
2018. 06. 12.

A MOLcsapat.hu készített egy videót Hosszú Katinkával. Kérdésekre is kellett felelnie a víz alatt.

E-commerce hírek  – Lapszemle, hírmix E-commerce hírek – Lapszemle, hírmix
2018. 06. 24.

Itt a hazai webáruházak toplistája, ezúttal KSH adatok alapján. Extreme Digital, Media Markt, iPon a sorrend.

A mobil web egyre nagyobb hatással van az e-kereskedelemre A mobil web egyre nagyobb hatással van az e-kereskedelemre
2018. 04. 30.

De mégsem visz mindent a mobil vásárlás. Példák, hogy miért nem.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Bingó, üresség!
2018. 09. 21.
Ma már minden valamirevaló otthonba kell egy boxállvány.
Black Friday 2018 vs. Small Business Saturday
2018. 09. 18.
A Small Business Saturday-t a Black Friday utáni napon rendezik Amerikában.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Iskolakezdés
2018. 09. 20.
Idén 48.000 forintba került egy alsós, 61.000 forintba egy felsős iskolakezdése.
Az Instagram új vásárlási funkciót indít
2018. 09. 20.
A sztorikon keresztül is kattinthatunk az adott webshop linkjére.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2018 hírközpont extrákkal
Black Friday 2018 – a belga testreszabott fekete péntek
2018. 09. 19.
Az akciók időpontjai összhangban vannak a modern családok vásárlási szokásaival.
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu