Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!
Támogató

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Szerző: HBF
2017. 11. 09. |
ajándék
játék
lego
történelem

Legótörténet a fajátékoktól a Millenium Falconig.

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Manapság nincs élő ember, aki ne ismerné, vagy ne került volna kapcsolatba bármilyen formában a Legoval az összerakástól kezdve egészen a csontig hatoló fájdalommal járó belelépésig. Ezt remekül bizonyítja az is, hogy bár a Business Insider szerint tavaly a 10 legerősebb márkából a Lego értékét tekintve az utolsó volt a listán, ismertség szerint mégis az előkelő második helyet foglalta el a Walt Disney mögött. Köszönhető mindez annak, hogy a dán Christiansen család remekül kiokoskodta, miként férkőzhetnének be minden gyerek játékdobozába.

Leg godt! Azaz „Játssz egy jót!” – hangzik a dán mondás Ole Kirk Christiansentől, amivel közel sem egyszerűen, de utánozhatatlan sikerrel indult útjára a játékkészítő vállalkozás Billundból. Akkor még az öreg Christiansen sem tudta, hogy a név latin jelentései az „összerakni” „megosztani” és „átadni”. A Lego nevet hivatalosan 1934-ben vették fel, de előtte is, utána is sok minden történt. A cég életútja a játéktörténelemben nemhogy tündérmesébe illő, inkább maga a tündérmese a nehéz időkben boldogulni próbáló ácsról és fiairól, akik számtalan kísérletezés és megpróbáltatás közepette megtalálták a siker kulcsát az univerzális műanyagkockákban.

Ole ácsműhelyt üzemeltetett, de sajnos jött a válság, és embereit kénytelen volt elbocsátani, ezzel együtt pedig új piacot találni mesterségének. Kiemelkedő minőségű fajátékokat kezdett gyártani csiszolt nyírfából, közel 30 különböző fajtát 3 rétegű lakkbevonattal. Ez mind szép és jó, de a válság okozta gazdasági helyzetben az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy évente több alkalommal is igényes játékokat vásároljanak, ezért sokszor csak élelmiszerekre tudta cserélni portékáját a házaló mester.

A világmegváltó műanyag

A második világháborút követően Ole Koppenhágában járt, és figyelmes lett egy akkor vadonatúj gépezetre, a műanyagprésre. Ezt megvásárolva először kisebb állatfigurákat gyártottak fiával, Godtfreddel, később pedig egyre finomítottak módszereiken, és a fajátékok mellett összerakható és kisebb, a kevésbé tehetősek számára is elérhető játékokat készítettek. 1949-ben már kétszáz különböző fa- és műanyagjáték ékesítette a cég palettáját, köztük a ma ismert építőkocka ősével. Ekkor még nem volt közismert, az eladások 50%-át adó műanyagjátékok közt is elenyésző volt az a rész, amit a kis kockák termeltek.

Rend a lelke mindennek

Történt egyszer, hogy Godtfred Angliából utazott hazafelé 1954-ben, és a hajón egy dán üzletember arról panaszkodott neki, hogy a játékpiac bizonytalan, nem jó termék, mert nincs benne rendszer. Godtfred ekkor döbbent rá, hogy összekombinálható játékokra van szükség, melynek minden új elemét érdemes beszerezni a már meglévők bővítésének céljából. Ennek a gondolatmenetnek lett a végeredménye a Lego-kocka, ezzel tudott végtelen játéklehetőséget nyújtani a gyerekeknek fejlesztve képzelőerejüket és kreativitásukat. Az 1955-ös Nürnbergi játékkiállításon ugyan nem aratott elsöprő sikert, de a dániai értékesítés a következő évben megduplázódott. A ma ismert, és máig is kompatibilis (!) kocka-dizájnt 1958-ban fejlesztették ki, és védették le. Azóta minden egyes elem tökéletesen illeszkedik egymáshoz, a kivételes minőség és precizitás jegyében a legót 2 ezredmilliméteres pontossággal gyártják. Ugyanebben az évben az alapító atya, Ole március 11-én elhunyt, és már nem lehetett részese a későbbi sikertörténetnek. Innentől kezdett el szárnyalni a Lego márkanév és forrt össze mindörökre a kreatív építőjáték fogalmával.

Itt készülnek a kis kockák

Itt készülnek a kis kockák

Az építkezés folyik tovább

1995-ben Godtfred is meghalt 74 éves korában, ekkor a vállalat irányítását fia, Kjeld Kirk Kristiansen vette át, aki 2004-ig ült az igazgatótanács elnöki székében. Őt a Lego történetében az első családon kívüli elnök, Jørgen Vig Knudstorp követte, aki azóta is betölti pozícióját. 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját a Lego-kocka, 2009 óta az eladásaik alapján a világ ötödik legnagyobb játékgyártójává váltak, és 2013-ban megtriplázták a 2007-es eladásokat, a következő évben pedig már a márkanév 80. évfordulóját ünnepelték. 2016-ra a globális alkalmazottak száma meghaladta a 18 ezret, és termékeikkel 140 ország piacán foglaltak helyet. Becsléseik szerint az elmúlt 50 évben 400 milliárd elemet gyártottak.


A Lego termékei a világ 140 országában megtalálhatók, a gyártás viszont kevés ország, köztük Magyarország kiváltsága. A Lego a Nyíregyházi Ipari Parkban üzemeltet gyárat 2008 óta, ahol 2100 embernek adnak munkát. A komplexum összterülete 168.000 m2, ahol 356 géppel 17 millió doboz játékkockát készítenek évente. A gyár tavaly megkezdett bővítési projektjét idén is folytatják, a jóváhagyott fázisokat megépítik.


A Lego és a másik őrület

A világ második legnépszerűbb márkája nem meglepő, hogy óriási lenyomatott hagyott a fogyasztókon, és valóságos kultuszt teremtett. (Igen, én is fogok idén legót ajándékozni, és már a GyerekPénteken megveszem!)

Ha összekapcsoljuk az egyik őrületet a másikkal, képzelhetik, mi sül ki belőle. A Dailydot tavalyi listája alapján a Star Warsból sokak által ismert és bálványozott ezeréves sólyom, azaz a Millenium Falcon ultimate collector’s edition kiadása nyerte a legdrágább Lego címét. A Luke Skywalkert, Han Solot, Princess Leiát, Csubakkát, és Obi-Wan Kenobit is tartalmazó készlet 4532 amerikai dollárba, azaz csaknem 1.22 millió forintba kerül, 5174 darabból áll, és egy timelapse videón most meg is nézhetik, micsoda élmény összerakni ezt a csodát.

A listán egyébként további szereplők is fellelhetők a Csillagok Háborújából. A hetedik helyen találjuk a birodalmi csillagromboló 3096 darabos műanyag mását 1500 dollárért, vagyis 400 ezer forintért, az utolsó előtti pedig maga a Halálcsillag II, amit 3447 elemből kell összeállítani. A szorgos munkáért pedig 1400 dollárt fizethetünk, ami körülbelül 377 ezer forintnak felel meg.

Rendkívül meglepő, hogy a következő rekord is a Star Warshoz kötődik. A valaha épített legnagyobb legómonstrum egy X-wing fightert ábrázol. A megjelenésében sem szerény műalkotás 5 millió darabból áll, 13 méter hosszú, 13,5 méteres szárnyfesztávval rendelkezik, és több mint 20 tonnát nyom. Mindezt 32 ember építette egy egész éven keresztül. Nézzék!

CIKKAJÁNLÓ

A sportesemények dobták meg az eMAG eladásait A sportesemények dobták meg az eMAG eladásait
2018. 06. 26.

Legtöbben Pest-, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Fejér megyéből vásárolnak náluk.

eMAG, a kelet-európai óriás eMAG, a kelet-európai óriás
2017. 10. 06.

Magyarország második webplázája Romániában indult, ahol főiskolája is van, sikerét pedig a Black Friday mozgalomnak köszönheti.

Az internetezők az online vásárlásra voksolnak Az internetezők az online vásárlásra voksolnak
2019. 11. 12.

A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása sosem egyszerű feladat. Az árcédula mellett évről évre egyre hangsúlyosabbá válnak az egyéb szempontok is: ilyen tekintetben a legtöbben (46%) az ajándékba szánt termék ár-érték aránya alapján döntenek folyamatosan figyelve, hogyan változik az ajándékba szánt termék ára, törekedve arra, hogy a lehető legkedvezőbb akciót csípjék el.

A három legnépszerűbb termékkategória:

– ruházati cikk (44%)
– szépségápolási termék, kozmetikum (37%)
– játék (36%)
Miközben a nőknél a dobogó ugyanezen a három termékkörből áll, a férfiak ajándékozási listájának képzeletbeli dobogójára a ruhák mellett felkerültek a számítástechnikai cikkek és a mobiltelefonok is.

Fekete Péntek 2018 vs. Super Saturday 2018 Fekete Péntek 2018 vs. Super Saturday 2018
2018. 09. 26.

A legforgalmasabb kereskedelmi napok az ünnepek közeledtével.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Kína letarolja a világot?
2019. 11. 22.
Miért Kínából? A magyar vásárlók elsősorban minőségi termékeket, jó ár-érték arányt és különleges, a hazai ...
Alig ért véget a Fekete Péntek, máris itt a következő!
2019. 11. 20.
Az Extreme Digital a szokottnál előbb, múlt pénteken tartotta meg a vásárlás karácsonyát, azaz a Black Frid...
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday helyett Light Friday!
2019. 11. 27.
Fényvisszaverő mellényeket, karpántokat és villogókat oszt a rendőrség pénteken, a Látni és látszani kampán...
EMAG BLACK FRIDAY 2019: SZÁMOLJUNK!
2019. 11. 27.
Rekord növekedést jegyezhet az eMAG.hu a kártyás vásárlások tekintetében az év legjobban várt e-kereskedelm...
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Vive Black Friday és Cyber Monday
2019. 11. 29.
Több tízezer forintot spórolhat az, aki Vive virtuális valóság eszközt vásárol a Cyber hétvégén. A Black Fr...
Indul a Geekbuying Black Friday is!
2019. 11. 27.
A Black Friday hivatalos időpontja november 29., de általában több napos eseményről van szó, és már javában...
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Interneten vásárolsz? Ezekre figyelj!
2019. 11. 12.
Egy 2018-as összesítés szerint 5,4 millió magyar vásárolt rendszeresen webshopban. A felmérések azt mutatjá...
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Összes cikk megtekintése
HirdetesMagyar Posta Logisztika
© helloblackfriday.hu