Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Szerző:
2017. 11. 09. |
ajándék
játék
lego
történelem

Legótörténet a fajátékoktól a Millenium Falconig.

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Manapság nincs élő ember, aki ne ismerné, vagy ne került volna kapcsolatba bármilyen formában a Legoval az összerakástól kezdve egészen a csontig hatoló fájdalommal járó belelépésig. Ezt remekül bizonyítja az is, hogy bár a Business Insider szerint tavaly a 10 legerősebb márkából a Lego értékét tekintve az utolsó volt a listán, ismertség szerint mégis az előkelő második helyet foglalta el a Walt Disney mögött. Köszönhető mindez annak, hogy a dán Christiansen család remekül kiokoskodta, miként férkőzhetnének be minden gyerek játékdobozába.

Leg godt! Azaz „Játssz egy jót!” – hangzik a dán mondás Ole Kirk Christiansentől, amivel közel sem egyszerűen, de utánozhatatlan sikerrel indult útjára a játékkészítő vállalkozás Billundból. Akkor még az öreg Christiansen sem tudta, hogy a név latin jelentései az „összerakni” „megosztani” és „átadni”. A Lego nevet hivatalosan 1934-ben vették fel, de előtte is, utána is sok minden történt. A cég életútja a játéktörténelemben nemhogy tündérmesébe illő, inkább maga a tündérmese a nehéz időkben boldogulni próbáló ácsról és fiairól, akik számtalan kísérletezés és megpróbáltatás közepette megtalálták a siker kulcsát az univerzális műanyagkockákban.

Ole ácsműhelyt üzemeltetett, de sajnos jött a válság, és embereit kénytelen volt elbocsátani, ezzel együtt pedig új piacot találni mesterségének. Kiemelkedő minőségű fajátékokat kezdett gyártani csiszolt nyírfából, közel 30 különböző fajtát 3 rétegű lakkbevonattal. Ez mind szép és jó, de a válság okozta gazdasági helyzetben az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy évente több alkalommal is igényes játékokat vásároljanak, ezért sokszor csak élelmiszerekre tudta cserélni portékáját a házaló mester.

A világmegváltó műanyag

A második világháborút követően Ole Koppenhágában járt, és figyelmes lett egy akkor vadonatúj gépezetre, a műanyagprésre. Ezt megvásárolva először kisebb állatfigurákat gyártottak fiával, Godtfreddel, később pedig egyre finomítottak módszereiken, és a fajátékok mellett összerakható és kisebb, a kevésbé tehetősek számára is elérhető játékokat készítettek. 1949-ben már kétszáz különböző fa- és műanyagjáték ékesítette a cég palettáját, köztük a ma ismert építőkocka ősével. Ekkor még nem volt közismert, az eladások 50%-át adó műanyagjátékok közt is elenyésző volt az a rész, amit a kis kockák termeltek.

Rend a lelke mindennek

Történt egyszer, hogy Godtfred Angliából utazott hazafelé 1954-ben, és a hajón egy dán üzletember arról panaszkodott neki, hogy a játékpiac bizonytalan, nem jó termék, mert nincs benne rendszer. Godtfred ekkor döbbent rá, hogy összekombinálható játékokra van szükség, melynek minden új elemét érdemes beszerezni a már meglévők bővítésének céljából. Ennek a gondolatmenetnek lett a végeredménye a Lego-kocka, ezzel tudott végtelen játéklehetőséget nyújtani a gyerekeknek fejlesztve képzelőerejüket és kreativitásukat. Az 1955-ös Nürnbergi játékkiállításon ugyan nem aratott elsöprő sikert, de a dániai értékesítés a következő évben megduplázódott. A ma ismert, és máig is kompatibilis (!) kocka-dizájnt 1958-ban fejlesztették ki, és védették le. Azóta minden egyes elem tökéletesen illeszkedik egymáshoz, a kivételes minőség és precizitás jegyében a legót 2 ezredmilliméteres pontossággal gyártják. Ugyanebben az évben az alapító atya, Ole március 11-én elhunyt, és már nem lehetett részese a későbbi sikertörténetnek. Innentől kezdett el szárnyalni a Lego márkanév és forrt össze mindörökre a kreatív építőjáték fogalmával.

Itt készülnek a kis kockák

Itt készülnek a kis kockák

Az építkezés folyik tovább

1995-ben Godtfred is meghalt 74 éves korában, ekkor a vállalat irányítását fia, Kjeld Kirk Kristiansen vette át, aki 2004-ig ült az igazgatótanács elnöki székében. Őt a Lego történetében az első családon kívüli elnök, Jørgen Vig Knudstorp követte, aki azóta is betölti pozícióját. 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját a Lego-kocka, 2009 óta az eladásaik alapján a világ ötödik legnagyobb játékgyártójává váltak, és 2013-ban megtriplázták a 2007-es eladásokat, a következő évben pedig már a márkanév 80. évfordulóját ünnepelték. 2016-ra a globális alkalmazottak száma meghaladta a 18 ezret, és termékeikkel 140 ország piacán foglaltak helyet. Becsléseik szerint az elmúlt 50 évben 400 milliárd elemet gyártottak.


A Lego termékei a világ 140 országában megtalálhatók, a gyártás viszont kevés ország, köztük Magyarország kiváltsága. A Lego a Nyíregyházi Ipari Parkban üzemeltet gyárat 2008 óta, ahol 2100 embernek adnak munkát. A komplexum összterülete 168.000 m2, ahol 356 géppel 17 millió doboz játékkockát készítenek évente. A gyár tavaly megkezdett bővítési projektjét idén is folytatják, a jóváhagyott fázisokat megépítik.


A Lego és a másik őrület

A világ második legnépszerűbb márkája nem meglepő, hogy óriási lenyomatott hagyott a fogyasztókon, és valóságos kultuszt teremtett. (Igen, én is fogok idén legót ajándékozni, és már a GyerekPénteken megveszem!)

Ha összekapcsoljuk az egyik őrületet a másikkal, képzelhetik, mi sül ki belőle. A Dailydot tavalyi listája alapján a Star Warsból sokak által ismert és bálványozott ezeréves sólyom, azaz a Millenium Falcon ultimate collector’s edition kiadása nyerte a legdrágább Lego címét. A Luke Skywalkert, Han Solot, Princess Leiát, Csubakkát, és Obi-Wan Kenobit is tartalmazó készlet 4532 amerikai dollárba, azaz csaknem 1.22 millió forintba kerül, 5174 darabból áll, és egy timelapse videón most meg is nézhetik, micsoda élmény összerakni ezt a csodát.

A listán egyébként további szereplők is fellelhetők a Csillagok Háborújából. A hetedik helyen találjuk a birodalmi csillagromboló 3096 darabos műanyag mását 1500 dollárért, vagyis 400 ezer forintért, az utolsó előtti pedig maga a Halálcsillag II, amit 3447 elemből kell összeállítani. A szorgos munkáért pedig 1400 dollárt fizethetünk, ami körülbelül 377 ezer forintnak felel meg.

Rendkívül meglepő, hogy a következő rekord is a Star Warshoz kötődik. A valaha épített legnagyobb legómonstrum egy X-wing fightert ábrázol. A megjelenésében sem szerény műalkotás 5 millió darabból áll, 13 méter hosszú, 13,5 méteres szárnyfesztávval rendelkezik, és több mint 20 tonnát nyom. Mindezt 32 ember építette egy egész éven keresztül. Nézzék!

CIKKAJÁNLÓ

Fizetés nélkül hagyhatjuk el a boltot Fizetés nélkül hagyhatjuk el a boltot
2018. 06. 15.

Feleslegesek a kasszák – eljött a pénztárgép-mentes boltok ideje. Felkészültünk rá?

eMAG, a kelet-európai óriás eMAG, a kelet-európai óriás
2017. 10. 06.

Magyarország második webplázája Romániában indult, ahol főiskolája is van, sikerét pedig a Black Friday mozgalomnak köszönheti.

Aggódjunk a Digitalstand miatt? Aggódjunk a Digitalstand miatt?
2018. 04. 11.

A Magyar Nemzet bezárása után a Heti Válasz tulajdonában lévő Digitalstand sorsa is bizonytalanná válhat.

A háztartások 95%-ában még mindig van TV, ebből 56% lapos A háztartások 95%-ában még mindig van TV, ebből 56% lapos
2018. 06. 26.

Az okostelefonnal rendelkezők aránya 41%-ra ugrott, de sokan veszik hitelre a fiatalok közül.

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Black Friday – kika (bútor)
2018. 11. 23.
Éjszakai vásárlással  és 11%-os kedvezménnyel várja Fekete Pénteken a KIKA a vásárlókat.
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Black Friday – könyv akciók (körkép)
2018. 11. 23.
Most szerezd meg az olvasnivalódat, rengeteg kedvezmény vár a könyves webshopokban.
Black Friday parfüm – Douglas
2018. 11. 23.
20% kedvezmény a Douglas boltokban és webshopban, vasárnapig.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Black Friday repülőjegy
2018. 11. 23.
Szuper Black Friday utazási ajánlatok a repülős utakra (körkép)
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu