Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Szerző: HBF
2017. 11. 09. |
ajándék
játék
lego
történelem

Legótörténet a fajátékoktól a Millenium Falconig.

Hogyan küldte nyugdíjba a Lego a fakockát?

Manapság nincs élő ember, aki ne ismerné, vagy ne került volna kapcsolatba bármilyen formában a Legoval az összerakástól kezdve egészen a csontig hatoló fájdalommal járó belelépésig. Ezt remekül bizonyítja az is, hogy bár a Business Insider szerint tavaly a 10 legerősebb márkából a Lego értékét tekintve az utolsó volt a listán, ismertség szerint mégis az előkelő második helyet foglalta el a Walt Disney mögött. Köszönhető mindez annak, hogy a dán Christiansen család remekül kiokoskodta, miként férkőzhetnének be minden gyerek játékdobozába.

Leg godt! Azaz „Játssz egy jót!” – hangzik a dán mondás Ole Kirk Christiansentől, amivel közel sem egyszerűen, de utánozhatatlan sikerrel indult útjára a játékkészítő vállalkozás Billundból. Akkor még az öreg Christiansen sem tudta, hogy a név latin jelentései az „összerakni” „megosztani” és „átadni”. A Lego nevet hivatalosan 1934-ben vették fel, de előtte is, utána is sok minden történt. A cég életútja a játéktörténelemben nemhogy tündérmesébe illő, inkább maga a tündérmese a nehéz időkben boldogulni próbáló ácsról és fiairól, akik számtalan kísérletezés és megpróbáltatás közepette megtalálták a siker kulcsát az univerzális műanyagkockákban.

Ole ácsműhelyt üzemeltetett, de sajnos jött a válság, és embereit kénytelen volt elbocsátani, ezzel együtt pedig új piacot találni mesterségének. Kiemelkedő minőségű fajátékokat kezdett gyártani csiszolt nyírfából, közel 30 különböző fajtát 3 rétegű lakkbevonattal. Ez mind szép és jó, de a válság okozta gazdasági helyzetben az emberek nem engedhették meg maguknak, hogy évente több alkalommal is igényes játékokat vásároljanak, ezért sokszor csak élelmiszerekre tudta cserélni portékáját a házaló mester.

A világmegváltó műanyag

A második világháborút követően Ole Koppenhágában járt, és figyelmes lett egy akkor vadonatúj gépezetre, a műanyagprésre. Ezt megvásárolva először kisebb állatfigurákat gyártottak fiával, Godtfreddel, később pedig egyre finomítottak módszereiken, és a fajátékok mellett összerakható és kisebb, a kevésbé tehetősek számára is elérhető játékokat készítettek. 1949-ben már kétszáz különböző fa- és műanyagjáték ékesítette a cég palettáját, köztük a ma ismert építőkocka ősével. Ekkor még nem volt közismert, az eladások 50%-át adó műanyagjátékok közt is elenyésző volt az a rész, amit a kis kockák termeltek.

Rend a lelke mindennek

Történt egyszer, hogy Godtfred Angliából utazott hazafelé 1954-ben, és a hajón egy dán üzletember arról panaszkodott neki, hogy a játékpiac bizonytalan, nem jó termék, mert nincs benne rendszer. Godtfred ekkor döbbent rá, hogy összekombinálható játékokra van szükség, melynek minden új elemét érdemes beszerezni a már meglévők bővítésének céljából. Ennek a gondolatmenetnek lett a végeredménye a Lego-kocka, ezzel tudott végtelen játéklehetőséget nyújtani a gyerekeknek fejlesztve képzelőerejüket és kreativitásukat. Az 1955-ös Nürnbergi játékkiállításon ugyan nem aratott elsöprő sikert, de a dániai értékesítés a következő évben megduplázódott. A ma ismert, és máig is kompatibilis (!) kocka-dizájnt 1958-ban fejlesztették ki, és védették le. Azóta minden egyes elem tökéletesen illeszkedik egymáshoz, a kivételes minőség és precizitás jegyében a legót 2 ezredmilliméteres pontossággal gyártják. Ugyanebben az évben az alapító atya, Ole március 11-én elhunyt, és már nem lehetett részese a későbbi sikertörténetnek. Innentől kezdett el szárnyalni a Lego márkanév és forrt össze mindörökre a kreatív építőjáték fogalmával.

Itt készülnek a kis kockák

Itt készülnek a kis kockák

Az építkezés folyik tovább

1995-ben Godtfred is meghalt 74 éves korában, ekkor a vállalat irányítását fia, Kjeld Kirk Kristiansen vette át, aki 2004-ig ült az igazgatótanács elnöki székében. Őt a Lego történetében az első családon kívüli elnök, Jørgen Vig Knudstorp követte, aki azóta is betölti pozícióját. 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját a Lego-kocka, 2009 óta az eladásaik alapján a világ ötödik legnagyobb játékgyártójává váltak, és 2013-ban megtriplázták a 2007-es eladásokat, a következő évben pedig már a márkanév 80. évfordulóját ünnepelték. 2016-ra a globális alkalmazottak száma meghaladta a 18 ezret, és termékeikkel 140 ország piacán foglaltak helyet. Becsléseik szerint az elmúlt 50 évben 400 milliárd elemet gyártottak.


A Lego termékei a világ 140 országában megtalálhatók, a gyártás viszont kevés ország, köztük Magyarország kiváltsága. A Lego a Nyíregyházi Ipari Parkban üzemeltet gyárat 2008 óta, ahol 2100 embernek adnak munkát. A komplexum összterülete 168.000 m2, ahol 356 géppel 17 millió doboz játékkockát készítenek évente. A gyár tavaly megkezdett bővítési projektjét idén is folytatják, a jóváhagyott fázisokat megépítik.


A Lego és a másik őrület

A világ második legnépszerűbb márkája nem meglepő, hogy óriási lenyomatott hagyott a fogyasztókon, és valóságos kultuszt teremtett. (Igen, én is fogok idén legót ajándékozni, és már a GyerekPénteken megveszem!)

Ha összekapcsoljuk az egyik őrületet a másikkal, képzelhetik, mi sül ki belőle. A Dailydot tavalyi listája alapján a Star Warsból sokak által ismert és bálványozott ezeréves sólyom, azaz a Millenium Falcon ultimate collector’s edition kiadása nyerte a legdrágább Lego címét. A Luke Skywalkert, Han Solot, Princess Leiát, Csubakkát, és Obi-Wan Kenobit is tartalmazó készlet 4532 amerikai dollárba, azaz csaknem 1.22 millió forintba kerül, 5174 darabból áll, és egy timelapse videón most meg is nézhetik, micsoda élmény összerakni ezt a csodát.

A listán egyébként további szereplők is fellelhetők a Csillagok Háborújából. A hetedik helyen találjuk a birodalmi csillagromboló 3096 darabos műanyag mását 1500 dollárért, vagyis 400 ezer forintért, az utolsó előtti pedig maga a Halálcsillag II, amit 3447 elemből kell összeállítani. A szorgos munkáért pedig 1400 dollárt fizethetünk, ami körülbelül 377 ezer forintnak felel meg.

Rendkívül meglepő, hogy a következő rekord is a Star Warshoz kötődik. A valaha épített legnagyobb legómonstrum egy X-wing fightert ábrázol. A megjelenésében sem szerény műalkotás 5 millió darabból áll, 13 méter hosszú, 13,5 méteres szárnyfesztávval rendelkezik, és több mint 20 tonnát nyom. Mindezt 32 ember építette egy egész éven keresztül. Nézzék!

CIKKAJÁNLÓ

Vintage Beauty – a női szépség szolgálatában, 2. rész Vintage Beauty – a női szépség szolgálatában, 2. rész
2018. 09. 29.

Folytatjuk az interjút.

Foxpost akció: Küldj csomagot 99 Ft-ért! Foxpost akció: Küldj csomagot 99 Ft-ért!
2018. 11. 05.

November 5-től akcióznak kb. 18 helyszínen lévő csomagautomatánál.

Meg van az áruházak fegyvere a webshopok ellen! A beltéri szörf! Meg van az áruházak fegyvere a webshopok ellen! A beltéri szörf!
2018. 10. 28.

Szörf a plázában, két vásárlás között.

Webshopok, amik megváltoztatták a világot Webshopok, amik megváltoztatták a világot
2017. 09. 26.

Honnan indultak és hova jutottak a világ legnagyobb webshopjai? Ismerje meg a legendákat!

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Kína letarolja a világot?
2019. 11. 22.
Miért Kínából? A magyar vásárlók elsősorban minőségi termékeket, jó ár-érték arányt és különleges, a hazai ...
Alig ért véget a Fekete Péntek, máris itt a következő!
2019. 11. 20.
Az Extreme Digital a szokottnál előbb, múlt pénteken tartotta meg a vásárlás karácsonyát, azaz a Black Frid...
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Online főzés és cset az unokákkal: mobilhasználat az idősebb korosztályban
2020. 05. 06.
A fiatalabbak mára valószínűleg már el sem tudnák képzelni mindennapjainkat az okoskütyük használata nélkül...
Black Friday helyett Light Friday!
2019. 11. 27.
Fényvisszaverő mellényeket, karpántokat és villogókat oszt a rendőrség pénteken, a Látni és látszani kampán...
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Vive Black Friday és Cyber Monday
2019. 11. 29.
Több tízezer forintot spórolhat az, aki Vive virtuális valóság eszközt vásárol a Cyber hétvégén. A Black Fr...
Indul a Geekbuying Black Friday is!
2019. 11. 27.
A Black Friday hivatalos időpontja november 29., de általában több napos eseményről van szó, és már javában...
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Interneten vásárolsz? Ezekre figyelj!
2019. 11. 12.
Egy 2018-as összesítés szerint 5,4 millió magyar vásárolt rendszeresen webshopban. A felmérések azt mutatjá...
Black Friday – szállás, utazás, repülőjegy
2018. 11. 23.
Ha magadnak szervezed a jövő évi nyaralást, akkor többet spórolhatsz.
Összes cikk megtekintése
© helloblackfriday.hu