Kedvenceim

Még nem jelöltél Kedvencnek semmit!

Bezárás

Plüss Közlekedési Vállalat – Lángi és Vili tovább robog

BKK járművek plüssből, de hamarosan bevezetik a villamosos zoknikat is. Interjú!
Közel két éve több cikk is napvilágot látott az újabb őrületről: megérkezett a lángoló plüss hármas metró. Azóta bár a régi, kék metrókocsikat lecserélte a BKK, a Plüss Közlekedési Vállalatnál ezek a járművek is robognak tovább. A cég jövőbeli terveiről az egyik tulajdonos, Petényi Mirkó mesélt nekünk.


Mikor és hogyan jött a vállalkozás ötlete?


A BKK-nál dolgoztam korábban kreatív vezetőként, így a tömegközlekedés eleve érdekelt. Amikor eljöttem a BKK-tól 2016 szeptemberében, számtalan ötlet volt a fejemben, és ez volt az egyik, hogy csináljunk plüssből készült járműveket. Nem volt sok pénzünk, és gondolkodtunk, hogyan kellene átütni a média falát, hogy el tudjuk adni a termékeinket nagyobb marketing költség nélkül. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen lángnyelves plüss metró. Közvélemény kutatást is indítottam a közösségi média közlekedéssel foglalkozó csoportjaiban, és végül kikerült az Index-re is a látványtervünk. Ezzel kaptunk egy viszonylag jelentős marketing hátszelet.


Kaptatok negatív kritikát a lángoló metró miatt?


Biztosan volt, akinek nem tetszett, de jóval több ember szerint ez poén. Emögött nem kell többet látni, mint amennyi van, csupán egy poénnak szántuk, ami azt segítette, hogy bevezessük a termékeinket a piacra.


Bármilyen jogi ügybe vagy vitába bonyolódtatok a BKK-val?


Metró alakú plüss járművet, vagy például sárga villamost bárki gyárthat, ez nincs levédve. Ugyanúgy néznek ki a moszkvai metrók is, mint a budapestiek.


Hány fő dolgozik a Plüss Közlekedési Vállalatnál?


A cég két ember tulajdonában van. A tulajdonos társam grafikus, így a grafikai megjelenésünk az ő keze munkáját dicséri. Ez egy hobbi vállalkozás, teljes egészében nem ebből élünk, szerelemből csináljunk, munka után, mellett és előtt. Az erőforrásaink korlátozottak, de sok elképzelésünk van, és időtől függően, szép lassan valósítjuk meg őket.


Hol készülnek a plüssök?


Ezek 100%-ban magyar gyártmányú járművek, Budapesten egy varrodában készülnek, úgyhogy a magyarországi jármű gyártást felvirágoztattuk. Több ezer villamost, metrót sikerült eddig eladnunk. A 3D nyomtatott járműveket egy üzleti partnerünk készíti, szintén a fővárosban.


Tervezitek a termékpaletta bővítését?


Igen, egyrészt gondolkodunk újabb járműveken, például mozdonyokon, másrészt újabb termékeken is. Már elárulhatom, hogy hamarosan bevezetjük a villamosos zoknikat is. Egyelőre hajókat és repülőgépeket nem tervezünk, mert az egészen más koncepció, maradunk a klasszikus tömegközlekedésnél. Azon belül azonban számos újdonságot tervezünk a jövőben piacra dobni.


Esetleg pólót terveztek-e, vagy egyéb ruházatot?


Ha van egy póló, egy színben, abból kell legalább négy méret, valamint két fazon, nőknek és férfiaknak. Szűkös helyen működik a vállalkozás, nem tudunk tárolni nagy helyen, és ennek a logisztikáját nehéz lenne megoldanunk. Ha rákeresünk a weben, hogy egyedi póló, csak Budapesten találhatunk minimum harminc ilyen céget. Itt nagy a verseny, és már könnyedén megoldható, hogy egy szép villamosos képet, grafikát pólóra nyomtassanak.


És vidékieknek?


Távolsági buszra már vannak terveink, illetve gondolkodunk debreceni, miskolci színezésű villamosokban is.


Melyik a legnépszerűbb termék?


Amikor elindultunk, akkor egyértelműen Lángi volt, vagyis a megszemélyesített lángolónyelves metró. Azóta kiegyensúlyozottabb, hogy mikor mi fogy. Nagyon szeretik a mosolygós villamost, de a trolit és a buszt is. Tavaly, amikor elkezdtük a HÉV-et, nagyon népszerű volt.

Egyértelműen látszik, hogy a járművek az emberek szívéhez tudnak nőni. A vállalkozás indításánál, amikor közvélemény kutatást végeztem, minden megkérdezettnek volt valamilyen története, ami miatt egy adott jármű iránt érdeklődött: valaki a 86-os busszal járt iskolába, még mások a csepeli HÉV-et használják 15 éve, így természetesen azt vásárolnák meg először.

Amikor megjelent a szentendrei HÉV, tömegesen jöttek az e-mailek: mikor lesz gödöllői, csömöri, ráckevei? Igény lenne arra is, hogy személyre lehessen szabni a járműveket, ezt egyelőre nem tudjuk kielégíteni.


És Neked van kedvenced?


A vezető nélküli négyes metró. A Rákóczi tér mellett lakom, így viszonylag sokat használom. Végig néztem, ahogy kiásták a gödröt, épült, és végül elkészült. És nagyon szeretem, hogy a jármű elejéből látszik az alagút.


Vannak népszerűbb időszakok az évben, amikor többet tudtok eladni?


A karácsony előtti másfél, két hónap messze a legerősebb. Idén láttuk, hogy vége volt a Mindenszenteknek, és a rá következő héten 500%-kal megnőtt a forgalom. Húsvét előtt szintén van egy kis hullámzás. Az év további részében nagyjából egyenletes a rendelések száma. Tavaly volt nyár közepén 20%-os akció, ekkor egy nap alatt nagyon sok rendelés érkezett.


A vállalkozás építése, terjeszkedése során mit a legnehezebb megszervezni?


Mindig mást. Sok időt elvisz a logisztika, vagyis hogy hogyan lesz termék a cérnából, a szivacsból, de persze ez az alap. Emellett kevés idő jut marketingre, illetve, hogy fejlesszünk, új termékeken dolgozzunk.


És a szállítás?


Nálunk jelenleg csak Foxpost van, pont ezért, mert kevés időnk van és így a legegyszerűbb a logisztika. A vásárlókörünk 85%-a Budapest és környékén lakik, aminek jó a lefedettsége a Foxpost által. A csomagautomaták működését kezdik megismerni az emberek, a visszajelzések pozitívak. Többen írtak persze, hogy van-e átvételes, futáros lehetőség, de én mindenkit meggyőztem eddig arról, hogy nyugodtan rendeljen automatába, nem fogja elnyelni a bankkártyáját. Még egy csomagunk sem veszett el, mindegyik időben megérkezett.


Gondolkoztatok szuvenír boltokban történő árusításon?


Az Andrássy úton található a Miniversum, ami egy interaktív vasútmodell kiállítás óriási terepasztalokkal, ennek az ajándékboltjában kaphatóak a termékeink. Nyitottak vagyunk más szuvenír boltokkal az együttműködésre, szeretnénk ebben az irányban tovább lépni. A budapesti járművek igazán egyediek, hozzátartoznak a városképhez. A piros troli, vagy a sárga villamos érdekes a külföldieknek is. Pár évvel ezelőtt jártam Lisszabonban, ahol ezernyi szuvenír volt a sárga villamosukkal. Úgy gondolom, a turistáknak itt is lenne rá igénye a Hősök terés bögre vagy a Parlamentes póló mellett.